Ισπανία: Μια χώρα με χιλιάδες ομορφιές

Η Ισπανία, όπως και η Ιταλία, είναι μια χώρα όπου ο Έλληνας αισθάνεται «σαν στο σπίτι του». Ο εξωστρεφής χαρακτήρας των Ισπανών, το κλίμα και ο τόσο κοντά σ’ εμάς τρόπος ζωής τους, μας κάνουν να αισθανόμαστε άνετα και ευχάριστα αφού, έτσι κι αλλιώς, ανήκουμε στην ίδια μεγάλη πατρίδα: τη Μεσόγειο…
Ένα εμπόδιο στην επικοινωνία είναι η γλώσσα, μια που οι Ισπανοί, είτε γιατί είναι περήφανοι για τη γλώσσα τους, είτε γιατί δεν τους χαρακτηρίζει ευκολία στην εκμάθηση ξένων γλωσσών, συχνά δεν μιλάνε ξένες γλώσσες. Το εμπόδιο βέβαια αυτό ξεπερνιέται με τη γλώσσα των χεριών και των νοημάτων -τι μεσογειακός λαός είναι άλλωστε!
Από την Ισπανία δεν φεύγει κανείς δυσαρεστημένος. Υπάρχει η δυνατότητα να ικανοποιηθούν όλα τα γούστα. Ο πλούτος των μνημείων, των μουσείων, των πόλεων, των εκδηλώσεων και των φεστιβάλ, τέρπουν το πνεύμα. Η νόστιμη κουζίνα και τα εκλεκτά κρασιά της ευχαριστούν τη γεύση. Οποίος θέλει να διασκεδάσει του προσφέρονται γιορτές, χοροί, μουσική, νάιτ κλαμπ, μπαρ και ντίσκο. Ακόμα δεν πρέπει να ξεχνάμε τον πολυδιαφημισμένο ήλιο και τις όμορφες παραλίες της.
Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια ζει και κινείται ο ισπανικός λαός, τον οποίο συνηθίζουμε να αντιμετωπίζουμε σαν ενιαίο σύνολο, αγνοώντας συχνά τις διαφορές από περιοχή σε περιοχή. Διαφορές που τείνουν μεν να μειωθούν αλλά εξακολουθούν να είναι αισθητές. Έτσι οι Καστελιάνοι θεωρούνται κλειστοί, αυστηροί, συντηρητικοί και αριστοκράτες. Οι Ανδαλουσιάνοι εύθυμοι, ανοιχτόκαρδοι, γλεντζέδες, λάτρεις του κρασιού και λίγο… τεμπέληδες. Οι Καταλανοί θεωρούνται πιο Ευρωπαίοι, διανοούμενοι, εργατικοί, καλοί έμποροι και επιχειρηματίες καθώς και λίγο… σνομπ. 

Αγορές: Στην ισπανική αγορά μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία προίόντων σε τιμές παραπλήσιες με τις ελληνικές. Θα ξεχωρίσουμε εδώ μερικά από τα παραδοσιακά είδη Μίκής τέχνης που αξίζει να αγοράσετε: τα κεραμικά της Σεβίλης, της Γαλικίας και της Βαλένθια, τα ξυλόγλυπτα της Βαλένθια, τις υφασμάτινες και δαντελένιες μαντίλες της Σεβίλλης και της Γρανάδας, τα δαμασκηνάδος του Τολέδου, τα μαργαριτάρια της Μαγιόρκα, τα κρύσταλλα των Βαλεαρίδων Κ.α. Περισσότερες λεπτομέρειες για το τι μπορείτε να αγοράσετε, θα βρείτε σε κάθε πόλη αναλυτικά. Το πολυκατάστημα «ΕΙ Corte Ingles» με τους πολλούς ορόφους του -ο καθένας αφιερωμένος σ’ ένα διαφορετικό είδος προσελκύει σαν μαγνήτες τους τουρίστες. Τα είδη που πωλούνται σ’ αυτό είναι καλής ποιότητας και τιμής. Τα καλλυντικά είναι φθηνότερα από την Ελλάδα, συγκρινόμενες οι τιμές μ’ αυτές γνωστών καταστημάτων καλλυντικών. Μεγάλη ποικιλία στα είδη σπιτιού, πολλά απ’ αυτά τα βρίσκουμε σε διπλάσιες τιμές στα καταστήματα βορείων και νοτίων προαστίων. Η Gran-Via είναι γεμάτη με καταστήματα δερματίνων ειδών (τα δερμάτινα καλής ποιότητας είναι ακριβά -ίδιες τιμές μ’ αυτές στην Ελλάδα-), με καταστήματα παιχνιδιών και ειδών σουβενίρ (μαντίλες με κεντημένα λουλούδια, βεντάλιες, των οποίων οι τιμές είναι ανάλογες με την ποιότητα). Στους πεζοδρόμους που οδηγούν στην Puerta del 801 υπάρχουν αρκετά καταστήματα, μεταξύ των οποίων δύο «Corte Ingles», ένα «Corte IngIes» βιβλιοπωλείο στο οποίο μπορεί κανείς να βρει και τα βιβλία γύρω από τις Ισπανικές πόλεις και τα μουσεία και το κατάστημα «Finac » αφιερωμένο στους δίσκους, στα βιβλία και στα computers (πωλούνται βιβλία, προγράμματα). Οι οδοί 8errano,VeIasquez, Goya έχουν καταστήματα με τα είδη ένδυσης και υπόδυσης γνωστών σχεδιαστών Ευρωπαίων και Ισπανών, ως εκ τούτου οι τιμές των εν λόγω ειδών είναι υψηλές. Στην Ισπανία τα πολυκαταστήματα μένουν ανοιχτά το Σάββατο το απόγευμα (το Corte IngIes κλείνει στις 21 :00), σ’ αντίθεση με τα άλλα καταστήματα που είναι κλειστά. 

Διασκέδαση: Οι Ισπανοί ξέρουν να ζουν. Εκτός από τις παραδοσιακές γιορτές και τα φεστιβάλ, αφορμή ζητούν για να κάνουν-γιορτινή την κάθε μέρα. Η διασκέδασή τους έχει μεγάλη ποικιλία. Ξεκινάει από τις οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις, συνεχίζεται με φλαμένκο και λαϊκή μουσική και καταλήγει στις πρωτοποριακές ντισκοτέκ με τη σύγχρονη μουσική.
Σ’ όλες τις πόλεις υπάρχουν συνοικίες με μπαρ, εστιατόρια και ντισκοτέκ όπου η κίνηση συνεχίζεται μέχρι τα ξημερώματα. Επίσης υπάρχουν αίθουσες διασκέδασης που παρουσιάζουν προγράμματα διεθνούς επιπέδου καθώς και καζίνο έξω από πολλές πόλεις. Περισσότερα στοιχεία θα βρείτε στην ανάλυση των πόλεων.

Οι Πόλεις

Μαδρίτη
Είναι η διοικητική, πνευματική, πολιτιστική και οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, είναι χτισμένη σε υψόμετρο 646 μ. που έχει 4 εκατομμύρια κατοίκους. Μέχρι τον 160 αιώνα ήταν μια μικρή πόλη η οποία κάτω από την αραβική κυριαρχία γνώρισε σημαντική πνευματική ανάπτυξη.
Τον 160 αιώνα ο βασιλιάς Φίλιππος Β’ μετέφερε εδώ την πρωτεύουσα του απέραντου βασιλείου του. Αφού έγινε πρωτεύουσα, άρχισε η μεγάλη της ανάπτυξη και ο στολισμός της με λεωφόρους, μέγαρα, ναούς και δημόσια κτίρια.
Πολλά οφείλει στον Φίλιππο Β’, τον Φίλιππο Ε’ αλλά κυρίως στον Κάρολο Γ’ τον οποίο επονόμαζαν «βασιλιά-δήμαρχο» .
Στα έργα όμως των τελευταίων δεκαετιών οφείλει το γεγονός ότι είναι πλέον ισάξια των πρωτευουσών της Ευρώπης.
Σημαντικές καταστροφές έπαθε από τα στρατεύματα του Ναπολέοντα κατά τη διάρκεια της εξέγερσης των κατοίκων της στις 2 Μαΐου του 1808 και κατά τον εμφύλιο πόλεμο του 1936-1939.

Αξιοθέατα
Τα Βασιλικό Ανάκτορο (Palacio Real), χτισμένο τον 180 αιώνα στη θέση ενός πύργου των Αμβούργων, με πλούσια διακοσμημένες αίθουσες. Εδώ ο σημερινός βασιλιάς δέχεται τους νέους πρέσβεις και δεξιώνεται τους υψηλούς επισκέπτες της χώρας.
Το Μουσείο του Πράδο με σημαντικές συλλογές έργων ζωγραφικής, κυρίως Ισπανών ζωγράφων, αλλά και γλυπτικής.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο, το σημαντικότερο στο είδος του στην Ισπανία.
Το Μουσείο Λάθαρο Γκαλντιάνο με συλλογές έργων ζωγραφικής, γλυπτικής και διακοσμητικών τεχνών.
Το Πολιτιστικό Κέντρο Ρέινα Σοφία με μόνιμες συλλογές σύγχρονων καλλιτεχνών και εποχιακές εκθέσεις.
Το μοναστήρι των Ντεσκάλθας Ρεάλες που ίδρυσε η κόρη του Καρόλου Α’.
Η εκκλησία του Σαν Αντόνιο ντε λα Φλορίντα, όπου έχει ταφεί ο Γκόγια και της οποίας τις νωπογραφίες έχει ο ίδιος φιλοτεχνήσει
Πουέρτα ντελ Σολ: απ’ εδώ αρχίζουν να μετρούν τα χιλιόμετρα της απόστασης μεταξύ της Μαδρίτης και των άλλων ισπανικών πόλεων. Επίσης στην Puerta del 801 υπάρχει το αρκουδάκι και το δέντρο madrono που συμβολίζουν την ένωση των δασών (το αρκουδάκι) και των λιβαδιών (το δέντρο). Ένωση από την οποία γεννήθηκε η πόλη της Μαδρίτης.
Plaza Mayor: κτισμένη αρχές 17ου αιώνα από τον Juan de Herrera, πλατεία αποκλειστικά για πεζούς, στην οποία μπορεί να εισέλθει κανείς από μια από τις εννέα αψιδοειδής εισόδους, ονομάζεται «μεγίστη» γιατί από εκεί ο βασιλιάς ανακοίνωνε τις καταδικαστικές αποφάσεις σε θάνατο, εκεί γίνονταν ταυρομαχίες και διάφορα άλλα θεάματα. Σήμερα ένα πλήθος από cervecerias cafes, και mesones περιμένουν τους τουρίστες για να ικανοποιήσουν κάθε γαστρονομική τους απαίτηση. Στην Plaza CoIon υπάρχει καιτο γνωστό «Hard Rock Cafe», που μπορεί κανείς ν’ αγοράσει τα μπλουζάκια, καπελάκια και άλλα απαραίτητα αξεσουάρ για τη συλλογή του. Το Πασέο του Πράδο και το Πασέο ντε Καστελιάνα είναι μεγάλες κεντρικές λεωφόροι με όμορφα σιντριβάνια, κιόσκια για καφέ ή ποτό και αλέες για περπάτημα. Το Πάρκο Ρετίρο στην καρδιά της πόλης με μικρή τεχνητή λίμνη και δύο μέγαρα για εποχιακές εκθέσεις και το πάρκο της Κάσα ντε Κάμπο με σημαντικό ζωολογικό κήπο και μεγάλο Λούνα Παρκ.
Από τη Μαδρίτη ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να πάει: στο περίφημο ανάκτορο-μοναστήρι του Εσκοριάλ, στην Κοιλάδα των Πεσόντων με το εντυπωσιακό μνημείο το αφιερωμένο στους νεκρούς του εμφυλίου πολέμου1936-39, στις όμορφες πόλεις Αβιλα και Σεγκόβια, στο μεσαιωνικό Τολέδο Κ.α.

Βαρκελώνη

Μετά τη Μαδρίτη είναι η δεύτερη σημαντική πόλη της Ισπανίας, έχει πληθυσμό 2.000.000 κατοίκους. Πανέμορφη πόλη που συνδυάζει το πράσινο του βορρά με την ομορφιά του γαλάζιου της Μεσογείου. Το κέντρο της πόλης χτυπά στην καρδιά της PIaca Catalnya. Η περίφημη RambIa αρχίζει από την PIaca Catalunya και φθάνει στο άγαλμα του Κολόμβου, δίπλα στο λιμάνι. Ανατολικά της RambIa βρίσκεται η γοτθική συνοικία, ενώ στα δυτικά της βρίσκεται η συνοικία RavaI παλιά γνωστή σαν η «κινέζικη συνοικία», σήμερα γεμάτη με εστιατόρια και μπαράκια για να περάσει κανείς ευχάριστα το χρόνο του. Η Rambla είναι η πιο γνωστή περιοχή της Βαρκελώνης, γεμάτη από κιόσκια με βιβλία, από κιόσκια με πουλιά και κλουβιά και από κιόσκια με κάθε είδους λουλούδια και φυτά, κάνει το περπάτημα πραγματική απόλαυση που τονίζεται ιδιαίτερα με την ύπαρξη των ζωντανών αγαλμάτων, δηλαδή ανθρώπων ντυμένων με στολές ανάλογες με το πρόσωπο που υποδύονται και που για μεγάλο χρονικό διάστημα μένουν τελείως ακίνητο ι Στην RambIa υπάρχει και η γνωστή αγορά τροφίμων, φρούτων και λαχανικών «Mercat de la Boqueria» που βρίσκει κανείς κάθε είδος λιχουδιάς. Μετά το άγαλμα του Κολόμβου μέσω μιας ξύλινης πασαρέλας, η Rambla φθάνει στο λιμάνι, στην περιοχή Port Vell, που περιέχει το «Ενυδρείο», το πιο γνωστό της Ευρώπης, το εμπορικό κέντρο «Maremagnum» και το»Imax» κινηματογραφική αίθουσα με γιγαντιαία οθόνη. Η περιοχή της «Barceloneta» είναι το ιδανικό μέρος για να φάει κανείς θαλασσινά και να συνεχίσει μετά για το «Parc de Ia Cintadella» που βρίσκεται ο ζωολογικός κήπος της Βαρκελώνης με το γνωστό γορίλα αλμπίνο. Βγαίνοντας από το πάρκο και ακολουθώντας την ίδια κατεύθυνση, φθάνει κανείς στην πιο καινούργια περιοχή της Βαρκελώνης, την περιοχή «Nova Icaria», γνωστή για τα εστιατόρια και τις παραλίες της τους καλοκαιρινούς μήνες
Η Βαρκελώνη έχει πολλά μουσεία, μπορεί κανείς να μετρήσει πάνω από 65, παρόλο που μόνο λίγα είναι τα γνωστότερα. Μεταξύ αυτών αναφέρουμε.
1. Museu d’ Art Contemporani de BarceIona με εκθέσεις ισπανών και ξένων καλλιτεχνών των τελευταίων 40 ετών.
2. Museu d’ Art Modern που μπορεί κανείς να θαυμάσει καταλανική τέχνη από το 20 μισό του 190υαιώνα εως το 1930.
3. Casa Museu Gandi: Ο Γκαουντί έζησε σ’ αυτό το σπίτι από το 1926. Μπορεί κανείς να θαυμάσει έπιπλα, σχέδια του αρχιτέκτονα.
4. Museu d’ Historia de Catalunya για ν’ ανακαλύψει κανείς την ιστορία της Καταλονίας από τους πρώτους κατοίκους (Παλαιολιθική εποχή) έως σήμερα.
5. Galeria Olimpica μόνιμη έκθεση των Ολυμπιακών του 1992.
6. Museu Picasso. Περιέχει την συλλογή με τους πιο ενδιαφέροντες πίνακες του Πικάσο.
7. Museu de la Sagrada Familga. Μπορεί κανείς να δει τα έργα να συνεχίζονται για την αποπεράτωση, ν’ ανέβει στους πύργους (110 μ.) και να επισκεφθεί το μουσείο που δείχνει διαφορετικές πλευρές του έργου του Γκαουντί. Σ’ όλα τα προαναφερθέντα αξιοθέατα μπορεί εύκολα κανείς να πάει με το μετρό (το μετρό της Βαρκελώνης έχει 5 γραμμές) ή με το αναπτυγμένο δίκτυο των λεωφορείων. Για μια παρέα 4 ατόμων εξίσου γρήγορος και άνετος τρόπος εξυπηρέτησης είναι τα ταξί χρώματος μαύρου και κίτρινου, όταν είναι ελεύθερα έχουν αναμμένα το πράσινο φωτάκι τους και το μόνο που έχει να κάνει ο επιβάτης είναι να σηκώσει το χέρι του για να τα σταματήσει Στη Βαρκελώνη υπάρχει και το τελεφερίκ που οδηγεί στο Montjuic (εβραίκο βουνό) με το γνωστό κάστρο του Montjuic, σήμερα Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Οι Ολυμπιακοί αγώνες του 1992, βρήκαν ιδανική τοποθεσία στο Estadi Olimpic de Montjuic που ανακαινίσθηκε τελείως (μόνο η πρόσοψη έμεινε ως είχε), στο PaIau Sant Jordi με χωρητικότητα 17.000 θεατών, κοντά εκεί μπορεί κανείς να θαυμάσει τον «Τorre de Calatrava» που λόγω του σχήματός του μοιάζει με τη Βαρκελώνη του 1992. Στη Βαρκελώνη, όπως και σ’ όλη την περιοχή της Καταλωνίας συνυπάρχουν δύο γλώσσες, τα καστιλιάνiκα που όλοι τα γνωρίζουν και η καταλανική γλώσσα που οι περισσότεροι καταλάνες χρησιμοποιούν για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Το κατάστημα «ΕΙ Corte IngIes» είναι παρόν στην πόλη της Βαρκελώνης και επιπλέον το κατάστημα «FINAC» για όσους ενδιαφέρονται για πληροφορική, δίσκους, φωτογραφία, βιβλία. Το συνεχές ωράριο που εφαρμόζουν βοηθά όσους ενδιαφέρονται για ψώνια.

Αξιοθέατα
Η γοτθική συνοικία και ο καθεδρικός ναός, χτισμένος τον 130 αιώνα.
Ο λόφος Μόντζουικ με τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, το μέγαρο της Καταλονίας (Μουσείο Ρωμανικής Τέχνης), τα κτίρια της Διεθνούς Έκθεσης, το φωτισμένο συντριβάνι (είναι περίφημο, λειτουργεί τις γιορτές και τα Σαββατοκύριακα), το μουσείο Μηρό (με σημαντική συλλογή έργων του ζωγράφου) και το Ισπανικό Χωριό (κτίσματα με αντιπροσωπευτική αρχιτεκτονική απ’ όλη την Ισπανία).
Η ημιτελής εκκλησία της Σαγράδα Φαμίλια (σχέδια του Γκαουντί) που προκαλεί αντιφατικές εντυπώσεις.
Σημαντικά μουσεία είναι το Μουσείο Πικάσο (με έργα της νεανικής κυρίως περιόδου του ζωγράφου), το Museo de Cera (Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων), το Museo Maritimo (Ναυτικό Μουσείο) Κ.α.
Έχει πανέμορφες λεωφόρους για περπάτημα όπως η Ράμπλας που οδηγεί στο λιμάνι, η Paseo de Gracias Κ.α.
ΤοPark Guel με τη γλυπτή διακόσμηση του Γκαουντί, το Λούνα Παρκ στο λόφο Ντιμπιντάο και ο Ζωολογικός Κήπος στο πάρκο της Θιουνταντέλα είναι μερικά ακόμη αξιοθέατα.
Πολλές εποχιακές εκθέσεις γίνονται πάντα σε κάποιους από τους εκθεσιακούς χώρους της πόλης.

Τολέδο
 80 χιλιάδες κάτοικοι, οι μισοί ζουν εντός των ιστορικών τοίχων της παλιάς πόλης και οι άλλοι μισοί στη νέα πόλη. Τα δαμασκηνάδος τα βρίσκει κανείς σ’ όλη την Ισπανία, αλλά η παραγωγή τους γίνεται στο Τολέδο και έχει τις ρίζες της στους Χαλίφηδες της Δαμασκού που ήρθαν στην lβηρική χερσόνησο μετά τους Άραβες της Β. Αφρικής που το711 μ.Χ. πέρασαν το στενό του Γιβραλτάρ και εισήλθαν στην ιβηρική χερσόνησο. Η πόλη του Τολέδο βρίσκεται σε απόσταση 70 χμ. από τη Μαδρίτη. Είναι χτισμένη πάνω σε βράχο από γρανίτη και στις τρεις πλευρές της βρέχεται από τον ποταμό Τάγο. Οι Ρωμαίοι της έδωσαν το όνομα Τολέντουμ και οι Βησιγότθοι, τον 60 αιώνα, την έκαναν πρωτεύουσα της Ιβηρικής. Οι Άραβες την είχαν υπό την κατοχή τους από τον 80 μέχρι τον110 αιώνα, οπότε και την απελευθέρωσε ο βασιλιάς Αλφόνσο ΣΤ της Καστίλης. Μετά την απελευθέρωση συνέχισε τον ηγεμονικό της ρόλο και τον 150 αιώνα έγινε η πρώτη πρωτεύουσα της ενωμένης Ισπανίας. Τη Χρυσή Εποχή της ισπανικής τέχνης και ενώ δεν ήταν πια πρωτεύουσα της χώρας, κατοικούνταν από ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών. Τα ίχνη της παλιάς πρωτεύουσας και της έντονης πνευματικής ζωής είναι παντού ορατά και σήμερα. Είναι ολόκληρη μια πόλη-μουσείο και μια απλή βόλτα στα στενά της σοκάκια μεταφέρει τον επισκέπτη στο πνεύμα του μεσαίωνα. Το σπίτι του Γκρέκο, τυπικό σπίτι της Καστίλης, με συλλογές Ισπανών καλλιτεχνών και του Γκρέκο, στο οποίο όμως ο ζωγράφος δεν έζησε ποτέ. Τα μουσεία της Σάντα Κρουθ και του νοσοκομείου Ταβέρα και η πλατεία Θοκοδοβέρ, είναι μερικά ακόμη αξιοθέατα.

Σεβίλλη
Η πανέμορφη Σεβίλλη με τη μυρωμένη ατμόσφαιρα, είναι η πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας και της ισπανικής λαϊκής παράδοσης, με700.000 κατοίκους. Είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Γουαλδακιβίρ, σε απόσταση 90 χμ. από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Σύμφωνα με το μύθο την ίδρυσε ο Ηρακλής. Οι Ρωμαίοι έχτισαν κοντά της την Ίσπαλις και την lτάλικα, δύο πολύ σημαντικές πόλεις.
Κατά τη διάρκεια της αραβικής κατάκτησης, μεγάλη άνθιση γνώρισε τους 11ο-13ο αιώνες, όταν κυβερνούσαν οι Αλμοχάδες ηγεμόνες. Το 1248 απελευθερώθηκε από τον Φερδινάνδο Γ’ της Καστίλης.

Γρανάδα
Χτισμένη στους πρόποδες της Σιέρα Νεβάδα, διασχίζεται από τους ποταμούς Χενίλ και Ντάρο και έχει 300.000 κατοίκους. Υπάρχει ένα παλιό γνωμικό που λέει ότι «τίποτα μα τίποτα δεν είναι πιο πικρό στον κόσμο από το να είσαι τυφλός στη Γρανάδα». Οι Ίβηρες και οι Ρωμαίοι την ονόμαζαν lλίμπερις. Μέχρι τον 100 αιώνα ήταν χωρισμένη σε τρεις πόλεις, υποτελείς στην Κόρντοβα.
Τον 110 αιώνα, ο άραβας Ζαβί Μπεν Ζίρι δημιουργεί ανεξάρτητο βασίλειο και ενώνει τις τρεις πόλεις. Η δυναστεία των Ζίρι πρώτα και στη συνέχεια αυτή των Νασρ, δημιουργούν ένα ισχυρό βασίλειο το οποίο, όταν απελευθερώθηκε η υπόλοιπη Ανδαλουσία, έμεινε ο μοναδικός μαυριτανικός θύλακας στην lβηρική, μέχρι το 1492.
Οι τέχνες και τα γράμματα γνώρισαν μεγάλη ανάπτυξη αυτή την εποχή. Η αραβο-ανδαλουσιάνικητέχνη, την οποία μπορούμε σήμερα να θαυμάσουμε στην Αλάμπρα, φθάνει εδώ στην τελειότητά της.
Το 1492, η lσαβέλα Α’ και ο Φερδινάνδος, μετά από 10ετή πολιορκία, μπαίνουν νικητές στην πόλη. Οι τελευταίοι μαυριτανοί κάτοικοι της περιοχής διώχθηκαν τον 170 αιώνα.
Στους αιώνες που ακολούθησαν, η Γρανάδα έδωσε σημαντικούς καλλιτέχνες: τον Αλφόνσο Κάνο, τον Πέδρο ντε Μένα και τον Φρεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s