Κέρκυρα: Η βασίλισσα του Ιονίου

Θα μαγέψει τον «ψαγμένο» επισκέπτη… Εκτός και αν παρασυρθείτε από τις τρεις Φιλαρμονικές και τις πάνω από τριάντα μπάντες χάλκινων πνευστών, οπότε δεν φτάνουν, όχι μία, αλλά πολλές επισκέψεις για να γνωρίσετε μόνον αυτές!

Αν είναι αλήθεια πως η οποιαδήποτε περιγραφή ενός τόπου δεν φτάνει την ομορφιά του ίδιου του τόπου, φανταστείτε την ομορφιά της Κέρκυρας, διαβάζοντας τα ακόλουθα κείμενα που, σημειώστε, είναι γραμμένα από άτομα που ούτε Έλληνες είναι, ούτε …ταξιδιωτικοί πράκτορες!

1. Φλογισμένα ηλιοβασιλέματα, εξωτικά τοπία, μαγικά χρώματα, ρομαντικό σεληνόφως, πλούσια βλάστηση, ακόμα και στην καρδιά του καλοκαιριού, επανάσταση ακτινοβόλων λουλουδιών και πολύχρωμης ανθοφορίας, αιωνόβιοι ασημόχρωμοι ελαιώνες, φωτεινά πορτοκάλια, αρωματικά λεμόνια, πλούσιες πέργκολες, νυσταγμένες λιμνούλες, ξεχασμένοι κολπίσκοι, αφρισμένες πηγές, συναρπαστικά σπήλαια, παρθένες παραλίες και διάφανες τιρκουάζ σμαραγδένιες θάλασσες: σίγουρα δεν υπάρχει άλλο νησί που αυτή η περιγραφή να του ταιριάζει στον πιο υπερθετικό βαθμό (1963, Τζον Φορτ, Βρετανός υποπρόξενος)

2. Αναρριχηθείτε στην Βίγλα την εποχή των κερασιών και αγναντέψτε κάτω. Θα δείτε πως το νησί βρίσκεται κοντά στην στεριά με τη μορφή ενός δρεπανιού. Στην πλευρά που βρίσκεται προς την στεριά, βλέπετε έναν μεγάλο κόλπο, ήρεμο καο αρχοντικό, σχεδόν τελείως περίκλειστο από τη στεριά. Βορεινά, η μύτη του δρεπανιού αγγίζει λες την Αλβανία και εδώ τα φουρτουνιασμένα νερά του Ιονίου χτυπούν άγρια στις πλευρές από ασβεστόλιθο και στις γλώσσες της άμμου. Το Καλάμι είναι αντιμέτωπο με τους λόφους της Αλβανίας και το νερό το πλημμυρίζει σαν πισίνα που παίρνει αγριοπράσινα αφροστόλιστα χρώματα όταν την ανακατεύει ο βοριάς. (Λόρενς Ντάρελ)

Καλωσορίσατε λοιπόν στην Κέρκυρα, ένα από τα ομορφότερα νησιά μας. Βρίσκεται στη βορειοδυτική γωνιά της χώρας, σε μικρή απόσταση από την Ηγουμενίτσα στην ακτή της Ηπείρου. Είναι το δεύτερο σε μέγεθος νησί των Επτανήσων μετά την Κεφαλονιά. Από γεωλογική άποψη η Κέρκυρα μοιάζει πάρα πολύ με την δυτική ηπειρωτική Ελλάδα, με την οποία κάποτε ήταν ενωμένη, πριν χωριστεί από αυτήν λόγω της κίνησης της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας.

Σήμερα η Κέρκυρα προσφέρει μια πολύ μεγάλη γκάμα πολυτελών ξενοδοχείων, ενοικιαζομένων δωματίων και αυτοεξυπηρετούμενων διαμερισμάτων, παράλληλα με κάθε άλλη μορφή καταλυμάτων όπως κάμπινγκ ή μπάνγκαλοουζ. Η υψηλού επιπέδου τουριστική υποδομή την έχει φέρει στην πρώτη σειρά των προτιμήσεων ταξιδιωτών με ποικίλα ενδιαφέροντα., ιδίως εναλλακτικού τουρισμού. Ιππικοί Όμιλοι, γήπεδα τένις και ένα από τα καλύτερα στην Ελλάδα γήπεδα γκολφ αποτελούν ισχυρό πόλο έλξης. Και παντού υπάρχουν ταβερνούλες, εστιατόρια με ελληνική και διεθνή κουζίνα, καφενεδάκια και καφετέριες, μπαρ και νάιτ-κλαμπ. Επιπλέον υπάρχει μια αναπτυγμένη αγορά για ελληνικά κια ξένα είδη πολυτελείας σε συμφέρουσες τιμές. Οι Έλληνες τουρίστες θα ανακαλύψουν πως το νησί είναι γεμάτο με ξένους επισκέπτες, πράγμα καθόλου παράξενο με τη γειτνίαση της Κέρκυρας με την Ευρώπη και τις θαλάσσιες και αεροπορικές γραμμές επικοινωνίας που έχουν αναπτυχθεί στο νησί.

Ιστορία και Πολιτισμός χιλιάδων ετών έχει προικίσει την Κέρκυρα με πολλά μνημεία και παραδόσεις. Από το Αχίλλειον, το αγαπημένο θέρετρο της αυτοκράτειρας Σίσι, μέχρι το πιο ταπεινό ξωκλήσι, από θεμέλια αρχαίων τειχών (στην Παλαιόπολη, κοντά στο Κανόνι) μέχρι τα πανύψηλα Βυζαντινά και Ενετικά τείχη (το κάστρο στο Γαρδίκι, το Αγγελόκαστρο, το Παλαιό Φρούριο και το Νέο Φρούριο), από Ρωμαϊκά Θερμά Λουτρά (Μπενίτσες) και εκπληκτικά Παλάτια (του Αγ. Μιχαήλ και του Αγ. Γεωργίου ή το Μον Ρεπό) μέχρι αυστηρά μοναστήρια (της Παναγιάς Παλαιοκαστρίτσας ή της Πλατυτέρας), υπάρχουν τα πάντα που μπορούν να μαγέψουν τον «ψαγμένο» ταξιδιώτη. Εκτός και αν σας μαγέψουν οι τρεις Φιλαρμονικές και οι τριάντα ή και περισσότερες μπάντες χάλκινων πνευστών, οπότε δεν φτάνουν, όχι μία, αλλά πολλές επισκέψεις για να απολαύσετε μόνο αυτές!

Αξιοθέατα της Κέρκυρας

ΤΟ ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ
Τα Αχίλλειον κτίστηκε από το 1888 μέχρι το 1891 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Καρντίλο, για λογαριασμό της αυτοκράτειρας της Αυστρίας, Ελισσάβετ. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Γαστούρι, όπου, παλιά, βρισκόταν το αρχοντικό του φιλόσοφου Πέτρου Αρμένη Βραΐλα. Το αρχιτεκτονικό στίλ που βασικά ακολουθεί είναι αυτό της Πομπηίας, υπάρχουν όμως στοιχεία Ιωνικού, Ρωμαϊκού και Αιολικού Ρυθμού. Το ανάκτορο ονομάστηκε Αχίλλειον προς τιμήν του Αχιλλέα, που η αυτοκράτειρα θαύμαζε πολύ. Μετά το θάνατό της το 1898 το ανάκτορο δεν κατοικήθηκε για εννέα χρόνια, μέχρι που, το 1907, αγοράστηκε από τον αυοκράτορα της Γερμανίας Γουλιέλμο τον Β’. Ο Κάιζερ έκανε μεγάλες αλλαγές και εσωτερικά και εξωτερικά: αφαίρεσε τα δύο αγάλματα του Αχιλλέα, έχτισε ένα κτήριο που το ονόμασε «Ο Οίκος των Ιπποτών» και που στέγαζε την φρουρά του, και ξανασχεδίασε τους κήπους. Κατά τη διάρκεια των παγκοσμίων πολέμων, το ανάκτορο στέγαζε ένα νοσοκομείο και το στρατηγείο. Μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο το παλάτι περιήλθε στο Δημόσιο. Στο εσωτερικό του, μπορούμε να θαυμάσουμε πίνακες από Ιταλούς και Αυστριακούς ζωγράφους, αλλά οι πιο εντυπωσιακοί είναι οι πίνακες του Άγγελου Γιαλίνα, ενός Κερκυραίου ζωγράφου. Η πιο αξιοσημείωτη τοιχογραφία είναι μία νωπογραφία στην Αίθουσα Υποδοχής: δείχνει τον Αχιλλέα να σέρνει με το άρμα του το νεκρό σώμα του Έκτορα μπροστά στα τείχη της Τροίας. Στα δωμάτια μπορούμε να θαυμάσουμε τα προσωπικά αντικείμενα της Ελισσάβετ και του Γουλιέλμου, έπιπλα, κοσμήματα κλπ. Υπάρχουν επίσης εκτεθειμένα και αγάλματα που παριστάνουν ήρωες από την αρχαία Ελληνική Ιστορία και Μυθολογία, όπως και προσωπογραφίες και κεραμικά. Η διακόσμηση του καθολικού ναΐσκου που βρίσκεται στο ανάκτορο είναι εντυπωσιακής ομορφιάς. Διασκορπισμένα ανάμεσα στα στους όμορφα διακοσμημένους κήπους και τα συντριβάνια βρίσκονται τα ωραία αγάλματα των Εννέα Μουσών και αρχαιοελλήνων φιλοσόφων, όπως και ένα μεγάλο άγαλμα του Αχιλλέα, έργο του Γερμανού γλύπτη Γκετς το 1909, παραγγελία του ίδιου του Γουλιέλμου. Το πιο εντυπωσιακό απ’ όλα είναι το άγαλμα του «Αχιλλέως θνήσκοντος», έργο του Γερμανού γλύπτη Έρνεστ Γκούσταβ Χέρτερ. Σε ένα άλλο κτήριο στο Αχίλλειον στεγάζονταν οι αμαξηλάτες, οι άμαξες και τα άλογα.

ΤΟ ΑΓΓΕΛΟΚΑΣΤΡΟ
Το Βυζαντινό Κάστρο με το όνομα Αγγελόκαστρο βρίσκεται κοντά στην Κρήνη, απέναντι από την Παλαοκαστρίτσα, σε υψόμετρο 330 μέτρων. Χτίστηκε τον 13ο αιώνα πιθανότατα από τον πρώτο Δεσπότη της Ηπείρου, Μιχαήλ Άγγελο Κομνηνό ή τον Εμμανουήλ Κομνηνό [1143-1180]. Η παράδοση λέει πως ο ιδρυτής έψαχνε για τον πιο απότομο βράχο για να χτίσει ένα απόρθηο φρούριο, και έτσι έφτασε στο βράχο του Αγγελόκαστρου. Το φρούριο χρησίμευε για την προστασία των κατοίκων της τριγύρω περιοχής ενάντια στις επιθέσεις των πειρατών και των Ενετών. Για μικρό διάστημα χρησίμευσε και σαν πρωτεύουσα της Κέρκυρας, αφού ο Κυβερνήτης ζούσε εκεί. Το 1403 αποκρούστηκε επίθεση των Γενοβέζων πειρατών. Η είσοδος του κάστρου είναι αψιδωτή, αλλά το εσωτερικό του είναι σχεδόν ολοκληρωτικά ερειπωμένο, με τα δωμάτια και τις αποθήκες να έχουν γκρεμιστεί. Σε σκοτεινή σπηλιά, μέσα στο κάστρο υπάρχει εκκλησία αφιερωμένη στους Ταξιάρχες, όπου μπορούμε να θαυμάσουμε μία τοιχογραφία της Παρθένου.

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ – ΓΑΡΔΙΚΙ
 Αυτό το Βυζαντινό Κάστρο ορθώνεται σε ένα λόφο ανάμεσα στον Άγιο Ματθαίο και το Μεσόγγι. Λέγεται πως χτίστηκε από τον Μιχαήλ Άγγελο τον Β’. Τα μόνα απομεινάρια του κάστρου είναι ερείπια που χρονολογούνται στον 13ο αιώνα. Το κάστρο αποτελείται από οκτώ ισχυρούς πύργους που δημιουργούν το οκταγωνικό του σχήμα. Το κάστρο είχε δύο πύλες, από τις οποίες σήμερα χρησιμοποιείται ως κύρια η νότια.

ΤΟ ΚΑΝΟΝΙ
Το Κανόνι, γνωστό πια σε όλο τον κόσμο, βρίσκεται νότια από την χερσόνησο της Παλαιόπολης. Ονομάστηκε έτσι ύστερα από την τοποθέτηση εκεί συστοιχίας πυροβολικού από τους Γάλλους το 1798. Ένα από τα κανόνια της πυροβολαρχίας βρίσκεται επιτόπου, στο τουριστικό περίπτερο. Μπροστά από το Κανόνι βρίσκεται η Ιερά Μονή Βλαχερνών, που χτίστηκε τον 17ο αιώνα και που ενώνεται με τη στεριά μέσω μιας τσιμεντένιας αποβάθρας. Από εδώ μπορεί κανείς να επισκεφθεί το Ποντικονήσι. Σύμφωνα με τον Μύθο, το Ποντικονήσι είναι το καράβι με το οποίο οι Φαίακες μετέφεραν τον Οδυσσέα στην Ιθάκη και που, με το γυρισμό του, απολιθώθηκε! Σύμφωνα με άλλο μύθο, είναι ο βράχος που πάνω του εξώκειλε ο Οδυσσέας εξαιτίας της καταιγίδας, και τον βρήκε η Ναυσικά. Πάνω στο Ποντικονήσι βρίσκεται ο Βυζαντινός Ναός του Παντοκράτορα.. Η εντυπωσιακά γραφική θέα από το Κανόνι ενέπνευσε τον Γερμανό ζωγράφο Μπέκλιν να ζωγραφίσει τον πίνακα «Το νησί των Νεκρών». Αυτή η τοποθεσία είναι από τις πιο γοητευτικές στην Κέρκυρα και ήταν ανέκαθεν ο αγαπημένος περίπατος των Κερκυραίων. 

ΤΟ ΜΟΝ ΡΕΠΟ
Το Μον Ρεπό βρίσκεται εκεί που ήταν η αρχαία πόλη, 3 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας του νησιού. Χτίστηκε το 1831 μέσα σε ένα πολύ μεγάλο κτήμα. Αρχικά ήταν η θερινή κατοικία του Άγγλου Αρμοστή Φ. Άνταμ. Αργότερα έγινε η θερινή κατοικία της ελληνικής βασιλικής οικογένειας. Στην περιοχή του Μον Ρεπό έχουν γίνει και δύο μεγάλες αρχαιολογικές ανακαλύψεις: Α. Ο ναός του Ασκληπιού (ή του Απόλλωνα – 6ος αιώνας π.Χ.), που ανακαλύφθηκε τυχαία το 1822, όταν οι Άγγλοι έσκαψαν την περιοχή, προσπαθώντας να ανακαλύψουν το λόγο για τον οποίο η πηγή του Καρδακίου είχε χάσει το νερό της. (Αιτία ήταν η κατολίσθηση τμήματος του ναού, που εμπόδιζε τη ροή των υδάτων). Β. Ο βωμός στη θεά Άρτεμη (7ος αιώνας π.Χ.). Στο Μον Ρεπό μπορούμε να θαυμάσουμε την ωραία θέα από τον λόφο της Ανάληψης, τα ερείπια της αρχαίας πόλης και την βασιλική της Παλαιόπολης. Η παραλία του Μον Ρεπό είναι όμορφη και προσελκύει πολλούς επισκέπτες του νησιού κάθε καλοκαίρι.

Η Κέρκυρα λοιπόν σας περιμένει να την ανακαλύψετε και επειδή εγώ είχα την τύχη να την επισκεφτώ, αυτό που έχω να πω είναι πως αυτό το υπέροχο νήσι θα σας μαγέψει τόσο πολύ που θα θέλετε να το ξαναεπισκεφθείτε!!!!


2 σκέψεις σχετικά με το “Κέρκυρα: Η βασίλισσα του Ιονίου

  1. Πολύ καλό το αφιέρωμα στην Βασίλισσα του Ιονίου. Η Κέρκυρα είναι πραγματικά ένα κομμάτι από τον παράδεισο. Προσφέρει στον επισκέπτη της ένα ονειρικό ταξίδι κι όχι απλά μερικές ημέρες διακοπών. Είναι αυτό που λέμε «Το μέρος για να ζεις».

    Μου αρέσει!

    1. ευχαριστώ πολύ. η αλήθεια είναι ότι έχω μια μεγάλη αδυναμία στην κέρκυρα. Όταν την επισκέφθηκα τρελάθηκα και ψάχνω ευκαιρία να ξαναπάω. Πραγματικά υπέροχο νησί!!!

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s