Σεϋχέλλες: ταξίδι στο όνειρο


115 πάρα πολύ όμορφα γρανιτένια και κοραλλιογενή νησιά που βρίσκονται στον Ινδικό Ωκεανό, μόλις λίγες μοίρες νοτιότερα από τον Ισημερινό, και που είναι προορισμός για ιδανικές διακοπές. Κατοικήθηκαν σχετικά πρόσφατα και παραμένουν καταφύγια μοναδικής χλωρίδας και πανίδας. Παλιότερα ήταν τόπος «αναγκαστικών» διακοπών, οι παλιότεροι Έλληνες θυμούνται πως εκεί είχε εξοριστεί από τους Βρετανούς ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και κατοπινός Πρόεδρος Μακάριος! Η τουριστική κίνηση άρχισε μετά το 1971, όταν κατασκευάστηκε το Διεθνές αεροδρόμιο. Σήμερα η τουριστική υποδομή είναι τέτοια που δεν μπορούμε να την αγνοήσουμ

Τα θέρετρα στις Σεϋχέλλες  προσφέρουν υψηλό επίπεδο διαμονής, παροχών και υπηρεσιών, και έχουν δομηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζουν την προστασία των ενδημικών ζώων και πουλιών, της υποβρύχιας ζωής αλλά και των δασών. Εάν προσθέσετε σε αυτά και την φιλικότατη συμπεριφορά των κατοίκων θα καταλάβετε γιατί οι Σεϋχέλλες προσελκύουν ταξιδιώτες από ολόκληρο τον κόσμο, κυρίως όμως από την Ευρώπη. 

Η κυριαρχία στο αρχιπέλαγος των Σεϋχελλών υπήρξε αιτία πολυετούς σύρραξης ανάμεσα στη Γαλλία και στην Αγγλία, που τελείωσε το 1814, με επικράτηση των Άγγλων, τα ονόματα όμως των νησιών παραμένουν στην πλειονότητά τους γαλλικά. Η ίδια η χώρα έχει το όνομα του Γάλλου υπουργού οικονομικών το 1756, τότε που η Γαλλία αναμείχθηκε ενεργά στην περιοχή. Η αδυναμία της πρώην υπερδύναμης να κρατήσει κάτω από τον έλεγχό της τις αποικίες της οδήγησε στην ανεξαρτησία των Σεϋχελλών το 1976. Είχε βέβαια προηγηθεί εξέγερση των κατοίκων οργανωμένη από τους σοσιαλιστές, που μετά την ανεξαρτησία (1979) διεκδίκησαν και πέτυχαν με τη δύναμη των όπλων τον απόλυτο έλεγχο στην πολιτική ζωή του τόπου. Η περίοδος αυτή έληξε το 1993 με νέο Σύνταγμα και ελεύθερες εκλογές. Οι σοσιαλιστές, όμως, υπό τον πρόεδρο Ρενέ, διατήρησαν τα ερείσματα στο λαό που, στις ελεύθερες εκλογές που ακολούθησαν ξαναπήραν τα ηνία. Από το 2004 ο Ρενέ αποχώρησε και τη θέση του κατέλαβε ο μέχρι τότε αντιπρόεδρος.

Το μεγαλύτερο νησί του αρχιπελάγους είναι το Mahé (Μαχέ), στο οποίο βρίσκεται η γραφική πρωτεύουσα Victoria και οι κύριες αγορές. Το Praslin (Πράλεν) είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί και σπίτι 4.000 σπάνιων φοινικόδεντρων (“Coco de mer”). To νησί Sainte Anne (Σεντ Αν) είναι ένας τροπικός παράδεισος και βρίσκεται μόλις 10 λεπτά από την Victoria με καραβάκι. Επίσης το νησί La Digue (Λα Ντιγκ) προσελκύει πολλούς επισκέπτες. Χαρακτηριστικό είναι ότι η τοπικές αρχές έχουν περιορίσει τον αριθμό των κλινών σε 4.000 για τα νησιά Mahé, Praslin και La Digue, ώστε ο τουρισμός να μην έχει καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Επίσης έχει καθοριστεί οροφή στον συνολικό αριθμό των επισκεπτών σε όλα τα νησιά στους 150.000 το χρόνο. Έχει, όμως, συγχρόνως, στραφεί σε τουρισμό υψηλών προδιαγραφών, με κύριο πελάτη τον επισκέπτη μεγαλύτερης αγοραστικής δύναμης.

Το αρχιπέλαγος αποτελείται από δύο είδη νησιών, τα ηφαιστειογενή γρανιτικά και τα κοραλλιογενή (ατόλες). Από τα πρώτα υπάρχουν περίπου 40, σε ακτίνα 90 χιλιομέτρων από το Mahé, με λόφους ύψους μέχρι και 940 μέτρων, μερικές παραθαλάσσιες στενές πεδιάδες και κοραλλιογενείς υφάλους στα ανατολικά τους παράλια. Τα κοραλλιογενή είναι πολλά, εκτείνονται σε μια ζώνη 1200 χιλιομέτρων από βορειοανατολικά προς νοτιοδυτικά, είναι πολύ χαμηλά και δεν έχουν δικό τους γλυκό νερό.

Χρήσιμες Πληροφορίες για τις Σεϋχέλλες

Για να μπορείτε να προετοιμαστείτε καλύτερα, παρακαλούμε διαβάστε τις ακόλουθες πληροφορίες για τη ζωή στις Σεϋχέλλες και την εκδρομή σας εκεί. Ασήμαντες ίσως λεπτομέρειες που, αν δεν τις προσέξουμε, μπορεί να μην απολαύσουμε το ταξίδι μας όπως του (και μας) αξίζει!

Διαβατήριο
Πρέπει να έχει διάρκεια πάνω από 6 μήνες από την είσοδό σας στη χώρα.

Κλιματικές Συνθήκες
Οι Σεϋχέλλες έχουν κλίμα τροπικό. Βρίσκονται όμως εκτός της ζώνης των κυκλώνων και οι δυνατοί άνεμοι και οι θύελλες είναι σπάνια φαινόμενα. Δροσερά ρεύματα αέρα που έρχονται απ’τη θάλασσα δεν αφήνουν τη θερμοκρασία να φθάσει σε υψηλά επίπεδα, έτσι αυτή κυμαίνεται στους 24-30 ºC όλο το χρόνο.

Διαφορά Ώρας
1 ώρα το καλοκαίρι και 2 ώρες τον χειμώνα (Αθήνα 12:00 – Βικτόρια 13:00).

Γλώσσα
Αγγλικά, Γαλλικά, καθώς και η τοπική, τα Κρεολικά.

Νόμισμα
Το εθνικό νόμισμα της χώρας είναι η ρουπία Σεϋχελλών (SCR), η οποία υποδιαιρείται σε 100 σεντς (1SCR=0,19€). Πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως η επίσημη ισοτιμία της ρουπίας είναι περίπου διπλάσια από την τιμή της στη μαύρη αγορά, πράγμα που πλήττει τον τουρισμό.

Επίσημες Αργίες
5/6 Επέτειος Απελευθέρωσης
 29/6 Επέτειος Ανεξαρτησία


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s