Φλώρινα:Στην πόλη των καλλιτεχνών…

Πρότυπο ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, ο νομός Φλώρινας έχει αναδειχθεί στους 10 καλύτερους αναδυόμενους αγροτουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης σε διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φυσικό feng shui στην Πρέσπα, cocooning στο Νυμφαίο τετ α τετ με τις καφέ αρκούδες, πιπερομαγειρέματα στη Φλώρινα, μεθυστικά οδοιπορικά στους αμπελώνες του Αμύνταιου όπως Τοσκάνη, αλλά με ξινόμαυρο και τέσσερις λίμνες. Η βορειοδυτική εσχατιά της Ελλάδας με τη φύση-υπερπαραγωγή δεν χρειάζεται να προσπαθήσει πολύ για να κερδίσει τους fan της εξερεύνησης και της οικοπεριπέτειας. Στη Φλώρινα, πολύ πριν από τους ειδήμονες του eco-friendly ταξιδιού, θεματικές διαδρομές στις πλαγιές και τις όχθες της περιοχής έχουν χαράξει ο αργυροπελεκάνος της Πρέσπας, οι αγελαδίτσες των Ψαράδων, ο Λύκος του αετού. Η Φλώρινα είναι ένας από τους τέσσερις Νομούς που συγκροτούν την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Προσδιορίζεται βόρεια από τη γείτονα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και δυτικά από την όμορη Αλβανία. Η λίμνη της Μεγάλης Πρέσπας αποτελεί το σημείο επαφής των τριών κρατών, το τριεθνές. Προς την ελληνική ενδοχώρα η Φλώρινα συνορεύει με τους Νομούς Πέλλας, Κοζάνης και Καστοριάς.  Η αρχιτεκτονική των κτιρίων είναι επηρεασμένη από τα μακεδονίτικα χαρακτηριστικά, κάτι που συναντάμε σε πολές πόλεις των Βαλκανίων και αποτελούν συνέχεια της αρχιτεκτονικής παράδοσης του τόπου μας.  Η πόλη της Φλώρινας διαθέτει δεκάδες καλλιτέχνες από όλους τους χώρους, κυρίως όμως φημίζεται για τους ζωγράφους που διαμένουν και δημιουργούν σε αυτήν. Αξιόλογα ονόματα στο χώρο θεωρούνται οι Ταμουτσέλης, Μπέσας, Παπαδημητρίου, Μηλώσης και ο Στερίκας Κούλης.  Ο Νομός αποτελείται από οκτώ Δήμους : Αετού, Αμυνταίου, Κλεινών, Μελίτης, Περάσματος, Πρεσπών, Φιλώτα, Φλώρινας και τέσσερις Κοινότητες: Βαρικού, Κρυσταλλοπηγής, Λεχόβου, Νυμφαίου.

Top λόγοι για να πάτε:

Η Μεγάλη Πρέσπα: Για την ακαριαία αίσθηση γαλήνης που θα σας κατακλύσει αντικρίζοντας τη «θάλασσα» της Μεγάλης Πρέσπας. 

Το Νυμφαίο: Για να κάνετε έστω μια φορά γιορτές στο Νυμφαίο, τη Χιονάτη της Μακεδονίας, σε ατμόσφαιρα πιο «χιόνια στο καμπαναριό» δε γίνεται.

Τα κουτούκια: Για το χειμωνιάτικο κοντράστ, έξω θερμοκρασίες Σιβηρίας και, μέσα, στα κουτούκια της Φλώρινας, συνθήκες καύσωνα με μεζεδάκια στο τζάκι, την κάψα του τσίπουρου και τη θέρμη της καλής παρέας.

Οι μουσικές: Για να ακούσετε τα περίφημα χάλκινα πνευστά της Φλώρινας να τζαμάρουν σε κάποιο αυτοσχέδιο γλέντι.

Ο Αρκτούρος: Γιατί τα πιτσιρίκια σας (αλλά όχι μόνο) θα κατενθουσιαστούν αντικρίζοντας τις αρκούδες και τους λύκους του Αρκτούρου.

Tο Αρχαιολογικό μουσείο Φλώρινας: αποτελεί ένα οργανωμένο χώρο ενημέρωσης για την ιστορία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, από την αρχαιότητα μέχρι τα χρόνια του Βυζαντίου και βρίσκεται στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού.

Η Ελληνιστική πόλη στο λόφο του Αγίου Παντελεήμονα: που αποκαλύπτει τα οικονομικά κοινωνικά και λατρευτικά στοιχεία κατά την ελληνιστική και κλασική περίοδο. 

Hot Spots

Φλώρινα
Τυλιγμένη σχεδόν μόνιμα στην πάχνη και φλερτάροντας το χειμώνα με πολικές θερμοκρασίες, η πόλη-μούσα του σκηνοθέτη Θεόδωρου Αγγελόπουλου ανήκει στο εθνικό δίκτυο των 22 ευρωπαϊκών πόλεων με ποτάμια. Χτισμένη στις όχθες του Σακουλέβα, η πρωτεύουσα του νομού Φλώρινας δεν είναι μόνο για τράνζιτ πέρασμα καθοδόν για Πισοδέρι ή Πρέσπες. Αυτοτελής χειμερινός προορισμός χάρη στη hip ατμόσφαιρα, στα νεανικά στέκια της, στο μπριόζικο παζάρι της, την ιδιαίτερη γαστρονομική παράδοση στα ταβερνάκια-κουτούκια και must-see το χριστουγεννιάτικο έθιμο με τις Φωτιές.

Νυμφαίο
Hot χειμερινό θέρετρο της Φλώρινας στο παγωμένο Βίτσι, το βλαχοχώρι με τα πετρόχτιστα αρχοντικά έχει ανακηρυχθεί διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός (57χλμ. από Φλώρινα). Αγαπημένο meeting point για celebrities, ζωόφιλους και οικογένειες που πάνε να παρατηρήσουν στο κοντινό καταφύγιο του Αρκτούρου τις αρκούδες, λάτρεις της πεζοπορίας και της ιππασίας.

Πρέσπες
Υδάτινα σύνορα με την Αλβανία και τα Σκόπια, η Μικρή και η Μεγάλη Πρέσπα στην εσχατιά της Ελλάδας, στο βορειοδυτικό άκρο του νομού Φλώρινας, είναι ο παράδεισος του eco-ταξιδιώτη. Απλωμένες σε υψόμετρο 853μ., με συνολική έκταση 330τ.χλμ., οι λίμνες αποτελούν το μεγαλύτερο εθνικό δρυμό της Ελλάδας, υδροβιότοπος εξαιρετικής σημασίας που προστατεύεται από τις συνθήκες Ramsar και Βέρνης (45χλμ. απόσταση από Φλώρινα). Habitat σπάνιων αργυροπελεκάνων, φυσικό φυτώριο του 25% της ελληνικής χλωρίδας, πατρίδα της μικρόσωμης αγελαδίτσας των Ψαράδων και των ονομαστών φασολιών, οι Πρέσπες με τα δώδεκα χωριά τους προσφέρονται για παρατήρηση πουλιών, βαρκάδα στα βυζαντινά ασκηταριά της Μεγάλης Πρέσπας, πολιτιστικά trails στο κουκλίστικο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου στην καρδιά της μικρής Πρέσπας και χουζούρι δίπλα στο τζάκι με αχνιστές φασολάδες.

Αμύνταιο
Στην καρδιά της Napa Valley της Φλώρινας, το Αμύνταιο (27χλμ. από Φλώρινα) ανεβαίνει τουριστικά ως αφετηρία για οινικές εξορμήσεις στην αμπελουργική ζώνη ΟΠΑΠ του νομού αλλά και για δραστηριότητες λιμναίου τουρισμού, απλωμένο καθώς είναι σε οροπέδιο ανάμεσα στη Ζάζαρη και τη Χειμαδίτιδα στο νότο και στις λίμνες Πετρών και Βεγορίτιδα στο βορρά.

Σκλήθρο
Ο «πράσινος τόπος» -όπως είναι η ερμηνεία της παλιάς ονομασίας του χωριού Ζέλενιτς- σε απόσταση 48χλμ. από τη Φλώρινα εξελίσσεται σε εναλλακτικό προορισμό στα ανατολικά του νομού χάρη στην ποιοτική τουριστική υποδομή του. Αφετηρία για εξορμήσεις στο κοντινό Νυμφαίο (10χλμ.) και πέρασμα τόσο για την περιοχή των λιμνών όσο και για τα γύρω γραφικά χωριά σαν τα Ασπρόγεια και το Λέχοβο. Μust, πεντανόστιμη πατάτα Σκλήθρου με το όνομα που δίνει ο κάμπος του.

Άγιος Παντελεήμονας
Παραλίμνιο χωριό, σε υψόμετρο 550μ. στις όχθες της Βεγορίτιδας με trademark τον παραδοσιακό μύλο του 17ου αιώνα και σημαντικά ευρήματα προϊστορικού οικισμού. Ανερχόμενος προορισμός του νομού Φλώρινας (22χλμ. από Νυμφαίο) που αναπτύσσεται στη φιλοσοφία του θεματικού λιμναίου τουρισμού, πόλος έλξης για birdwatchers, οινόφιλους, γευσιγνώστες στο κυνήγι της κόκκινης πιπεριάς Φλωρίνης.

Πισοδέρι
Χτισμένο σε υψόμετρο 1.450μ. στην περιοχή της Βίγλας, το Πισοδέρι (22χλμ.από Φλώρινα) είναι μαγνήτης για τους fan της χιονοδρομίας αλλά και του après-ski clubbing στο σαλέ με θέα τις χιονισμένες βουνοκορφές. Αξίζει να σημειωθεί ότι το χιόνι κρατά περισσότερο από 5 μήνες το χρόνο.


Insider Tips
> Μη χάσετε το παζάρι στη Δημοτική Αγορά της Φλώρινας, Τετάρτη και Σάββατο πρωί. Ένα street show με γιαγιάδες από τα γύρω χωριά που διαλαλούν τσούσκες, καυτερές πιπερίτσες.
> «Απαγορεύονται οι ξενέρωτοι» γράφει η ταμπέλα στο cult καφενείο του Νάσου στη Φλώρινα, γι’ αυτό προσέξτε με τι mood θα μπείτε να πιείτε τον ελληνικό σας και να θαυμάσετε τις τοιχογραφίες του Μανώλη Πολυμέρη.
> Όταν παγώνουν τα νερά της Μικρής Πρέσπας, ακολουθήστε τα βήματα των ντόπιων σε μια βόλτα on the rocks ή απλώς χαζέψτε τους από την κουπαστή της πλωτής πεζογέφυρας του Αγίου Αχίλλειου να περπατούν πάνω στον πάγο.
> Κρίμα να χάσετε την υπέροχη δασική διαδρομή Φλώρινα-Νυμφαίο, μέσα σε δρυς, οξιές και σαλέπι, το κίτρινο και γαλάζιο λουλούδι με βολβό που δίνει το ρόφημα των ξενύχτηδων.
> Αγοράζετε «Ξινό Νερό» από το σούπερ μάρκετ; Ελάτε στο Ξινό Χωριό και πιείτε όσο θέλετε από το φυσικό μεταλλικό νερό εξαιρετικής ποιότητας με τη χαρακτηριστική όξινη γεύση. Δωρεάν κι ελεύθερα, από τη βρύση του χωριού.
> Αψηφήστε το κρύο για μια μεταμεσονύχτια, ατμοσφαιρική βόλτα δίπλα στον ποταμό Σακουλέβα, στον πεζόδρομο της λεωφόρου Ελευθερίας με τους φανοστάτες- νότα Παρισιού στην καρδιά της Φλώρινας.
> Πείτε ναι αν σας προτείνουν να πιείτε το «Δάκρυ της Παναγίας», όπως λένε στη Φλώρινα το ντόπιο σπιτικό τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο.
> Μάιο μήνα ελάτε στο κανάλι που γεμίζει τσιρόνια, μαζέψτε τα χαρακτηριστικά ψαράκια της περιοχής με τις χούφτες και ξαναρίξτε τα μέσα ή δώστε τα στους ντόπιους να τα μαγειρέψουν. Ναι, ναι, αυτό είναι το fly fishing στη Βεγορίτιδα. 


Σχολιάστε