Αρκαδία: Ο βουνίσιος παράδεισος με τα ειδυλιακά τοπία

Η Αρκαδία είναι νομός της Ελλάδας που βρίσκεται στο κέντρο της Πελοποννήσου. Συνορεύει στα βόρεια με το Νομό Αχαΐας, στα βορειοανατολικά με το νομό Κορινθίας, στα ανατολικά με το νομό Αργολίδας, στα νότια με το νομό Λακωνίας, στα νοτιοδυτικά με το νομό Μεσσηνίας και στα δυτικά με το νομό Ηλείας.
Σημαντικές πόλεις του νομού είναι η Μεγαλόπολη (5135 κατ.), το Λεωνίδιο (3249 κατ.), το Άστρος (2674 κατ.), το Λεβίδι (1219 κατ.) και η Τυρός (1211 κατ.). Σε άνθηση βρίσκονται τα τελευταία χρόνια λόγω αυξημένης τουριστικής κίνησης οι κωμοπόλεις Δημητσάνα και Βυτίνα.
Ιστορική γη διαποτισμένη με τους θρύλους, τις παραδόσεις, τους αγώνες αλλά και τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις των κατοίκων της. Έχει έντονη και συνεχή παρουσία από τους αρχαίους έως τους βυζαντινούς και τους νεότερους ιστορικούς χρόνους. Πάνω σ’ αυτή τη γη μπορείς να μελετήσεις τη συνέχεια όλης της ελληνικής ιστορίας αφού κανένας κρίκος της δε λείπει. Μνημεία – μάρτυρες αυτής της παρουσίας είναι διάσπαρτα σε όλη την Αρκαδική γη.
Στην Αρκαδία διακλαδίζονται οι δύο οροσειρές, του Μαινάλου και του Πάρνωνα. Στις πλαγιές τους είναι ακροβολισμένα τα μαγευτικά χωριουδάκια της Αρκαδίας – πολύχρωμες πινελιές σε καταπράσινο καμβά – και τα «άγια» Αρκαδικά Μοναστήρια, ανεκτίμητοι θησαυροί απ’ το βάθος των αιώνων! Στο κέντρο της, και στο χαρακτηριστικό οροπέδιο της Μαντινείας, δεσπόζει η Ιστορική Τριπολιτσά. Τα ποτάμια, o Λάδωνας, ο Αλφειός και ο Λούσιος, κυλούν ήρεμα τα νερά τους, κάτω από πετρόκτιστα γεφύρια και κατά μήκος «φιορδικών» πολύχρωμων όχθεων! Καθαρός αέρας, έλατα και πληθωρικές, βουκολικές γεύσεις που γίνονται μανία. Αν υπήρχε επίσημη στατιστική υπηρεσία ταξιδιωτικής συμπεριφοράς, η ορεινή Αρκαδία και ιδιαίτερα το διαχρονικά αγαπημένο κομμάτι της Γορτυνίας θα είχε τα πρωτεία στους serial comers, σε εκείνους δηλαδή που έρχονται και ξανάρχονται στη Δημητσάνα, τη Βυτίνα, τη Στεμνίτσα, mountain victims της γοητείας του Μαίναλου. Ο βουνίσιος παράδεισος με τα καρτποσταλικά τοπία, τις δασωμένες πλαγιές, τους ατμοσφαιρικούς ξενώνες και τις ταβέρνες-εξτραβαγκάντσα βουκολικών γεύσεων απέχει μόλις δυόμισι ώρες από την Αθήνα και είναι tailor made για κάθε τύπο ταξιδιώτη.
Ζευγάρι σε mood «μήνας του μέλιτος», μεγάλη παρέα σε boost αδρεναλίνης με γουρούνες-snowmobiles στο χιονοδρομικό του Μαίναλου και ποταμίσια σπορ στον Λούσιο ή οικογένεια με παιδιά σε nature-friendly αποδράσεις στο βουνό, ελάτε για καρέ του «ξύλο, πέτρα, τζάκι». Ταξίδι πινγκ-πονγκ μέσα στο χρόνο, στον τόπο που ξέρει να παντρεύει την παράδοση με τις ανέσεις του 21ου αιώνα στην ορεινή φιλοξενία.

Top 5 λόγοι για να πάτε:

Η μικρή απόσταση: Έχει το κοντινότερο στην Αθήνα χιονοδρομικό, μόλις 162 χιλιόμετρα. Ξυπνάτε δηλαδή στο διαμέρισμα και μέχρι να πιείτε στο δρόμο έναν καφέ, φτάσατε στο lift της Οστρακίνας.

Η multi διασκέδαση: Γιατί εδώ χτυπούν κόκκινο η ζυγαριά και η αδρεναλίνη. Και θα φάτε τα κοψίδια σας αλλά και θα τα κάψετε με σλάλομ στις πίστες του Μαίναλου ή rafting στα παγωμένα νερά του Λούσιου. 

Το φυσικό σκηνικό: Για το αλπικό τοπίο και το οξυγόνο, το φουλ του έλατου και το μεθυστικό άρωμα του βουνού. Όπως Αυστρία κι Ελβετία δηλαδή αλλά με στρούγκες, γκλίτσες και πολύ 1821.

Το αυθεντικό localite: Επειδή αγαπάτε την παράδοση σε όλες της τις διαστάσεις: από την αρχιτεκτονική ως το πιάτο σας.

Τα χειροποίητα γλυκά: Γιατί θέλετε να κάνετε weekend σε χωριά που μοσχοβολάνε φρέσκο βούτυρο, γεμάτα εργαστήρια και γλυκοπωλεία σαν το ζαχαρωτό σπιτάκι των Χανς και Γκρέτελ.

Hot Spots

Βυτίνα
Αναμφισβήτητα η μεγάλη ατραξιόν της ορεινής Αρκαδίας, με τουριστική ανάπτυξη που μετράει τέσσερις δεκαετίες και δημοφιλής επιλογή διαμονής για όσους δεν ενοχλούνται από την πολυκοσμία τα Σαββατοκύριακα (44χλμ. από Τρίπολη). Εδώ ο κόσμος έρχεται κυρίως για να γευτεί ψητά και μαγειρευτά που σπάνε τη μύτη με τις ευωδιές τους στις παραδοσιακές ταβέρνες και να ψωνίσει τοπικά προϊόντα και γλυκά στα δεκάδες deli μαγαζάκια γύρω από την κεντρική πλατεία του Αγ. Τρύφωνα. Μολονότι ο πιο massive προορισμός της περιοχής και κάπως σαν να χάνεται η «ζεστασιά» από χωριουδάκι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη Βυτίνα ως ορμητήριο για βόλτες στους γύρω must see προορισμούς αλλά και για snow δράση στην Οστρακίνα, καθώς απέχει μόλις 15χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο του Μαίναλου.

Δημητσάνα
Αμφιθεατρικά χτισμένη στα 1000μ. υψόμετρο πάνω από το φαράγγι του Λούσιου, η πρωτεύουσα της επαρχίας Γορτυνίας και ο υδάτινος κόσμος της μαγνητίζουν τους δραπέτες του Σαββατοκύριακου για φυσιολατρικές εξορμήσεις δίπλα στο ποτάμι (60χλμ. από Τρίπολη, 225χλμ. από Αθήνα). Κλισέ χαρακτηρισμοί όπως «τοπίο καρτ-ποστάλ», «λιθόστρωτα γραφικά σοκάκια» κ.λ.π. στη Δημητσάνα βρίσκουν το νόημά τους. Ελάτε για σαφάρι στα δρομάκια της λιθόχτιστης κωμόπολης να ξετρυπώσετε κρυφά café, μαγαζάκια και αξιοθέατα off του κεντρικού δρόμου ο οποίος, σημειωτέον, τα Σαββατοκύριακα θυμίζει τράφικο στην Κηφισίας. Αν ξεκινήσετε παρέα και μπορείτε να πάρετε μόνο ένα αυτοκίνητο, δεν θα κουβαλήσετε κι εδώ το άγχος του parking.

Στεμνίτσα
 Στα βιβλία καταγράφεται ως η πρώτη πρωτεύουσα της επαναστατημένης κατά της Τουρκοκρατίας Ελλάδας. Σήμερα, ο ανακηρυγμένος ιστορικός διατηρητέος οικισμός της ορεινής Γορτυνίας προσελκύει τουρίστες όλο το χρόνο, από φυσιολάτρες φανατικούς του trekking και ζευγάρια σε ρομαντικό break μέχρι απλούς καλοφαγάδες στο κυνήγι του αλανιάρη κόκορα. Χτισμένη σε υψόμετρο 1.100μ. στον αρχαίο Υψούντα, ολόκληρη ένα φυσικό μπαλκόνι πάνω από το φαράγγι του Λούσιου, η Στεμνίτσα (45χλμ. από Τρίπολη) απλώνεται σε μια ευθεία ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο (όπου με ένα πούλμαν κολλάει το σύμπαν) ως στην κεντρική πλατεία με σήμα κατατεθέν το καμπαναριό του Αι-Γιώργη, άριστο δείγμα της τέχνης των ντόπιων καμπανάδων. Η μεταλλοτεχνία εδώ έχει ρίζες στο Βυζάντιο και η παράδοση στην αργυροχρυσοχοΐα κρατά ως σήμερα, όπως θα δείτε στην επισκέψιμη δημόσια σχολή Αργυροχρυσοχοΐας και στα τοπικά εργαστήρια με τα καταπληκτικά χειροποίητα ασημικά.

Λαγκάδια
Το ονομαστό μαστοροχώρι με τα πετρόχτιστα αρχοντικά, γαντζωμένο στα 1.100μ. υψόμετρο στις πλαγιές των βουνών τα Πέντε Αδέλφια, αναδεικνύεται σε προορισμό πρέπει να δεις στην ορεινή Αρκαδία (60χλμ. από Τρίπολη). Ο λιθόχτιστος ναός των Ταξιαρχών, το αρχοντόσπιτο των Δεληγιανναίων και άλλων μορφών του ’21 διηγούνται με τον τρόπο τους την ιστορία των περίφημων Λαγκαδινών χτιστάδων. Οργανωμένοι σε μπουλούκια πελέκησαν την πέτρα παντού στο Μοριά και σε όλη την Ελλάδα αλλά τα καλύτερα έργα τους, όπως θα δείτε γύρω σας, τα φύλαξαν φυσικά για τον τόπο τους.

Καρύταινα
Την είπαν «Τολέδο της Αρκαδίας» κι ακούγεται κλισέ μέχρι να αντικρίσετε το χτισμένο πέτρα πέτρα χωριό της Γορτυνίας, στεφανωμένο από το φράγκικο κάστρο στο λόφο. Αυτοτελής προορισμός για σεργιάνι στα λιθόστρωτα δρομάκια με τα διώροφα και τριώροφα σπίτια του 19ου αιώνα αλλά και ορμητήριο για εξορμήσεις στο δάσος του Μαίναλου, στα ερείπια της αρχαίας Γόρτυνας, σε μικρά γραφικά χωριουδάκια της περιοχής (25χλμ. από Βυτίνα, 54χλμ. από Τρίπολη, 216χλμ. από Αθήνα).

Ελληνικό
Δυναμικό ορεινό θέρετρο της Γορτυνίας (8χλμ. από Στεμνίτσα) χάρη στην ανερχόμενη τουριστική υποδομή αλλά και βάση για outdoor activities στο Λούσιο και στον Αλφειό.

Αξίζει να δείτε:

Μονή Φιλοσόφου   

Αρκαδικό Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας                                                                                                                                                                                      

Εκκλησιαστικό Μουσείο Δημητσάνας

Λαογραφικό Μουσείο Βυτίνας

Λαογραφικό Μουσείο Στεμνίτσας 

Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας

Το σπίτι του Κολοκοτρώνη στο Λιμποβίσι

Υπαίθριο μουσείο Υδροκίνησης στο Κεφαλάρι Αϊ Γιάννη στη Δημήτσανα 

Μουσείο και Διεθνές Κέντρο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ,  Ζάτουνα

μονή φιλοσόφου

Φυσικές ομορφιές Αρκαδίας:

Παραλιακή Κυνουρία: Μια ιδιόμορφη και συναρπαστική περιοχή που συνδυάζει την άγρια ομορφιά του βουνού και τη γαλήνη της πεντακάθαρης θάλασσας, για την οποία υπερηφανεύεται και καμαρώνει η Αρκαδία, είναι η ιστορική Κυνουρία.
Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς από το Κιβέρι μέχρι το Λεωνίδιο! Δεν είναι τυχαίο ότι οι Αρκάδες ξενιτεμένοι διάλεξαν σαν τόπο διακοπών τους την παραλιακή Κυνουρία και έφτιαξαν μόνιμες κατοικίες στα πανέμορφα ακρογιάλιά της και ειδικότερα στη χερσόνησο που σήμερα είναι χτισμένο το Αρκαδικό χωριό.

Οστρακίνα, χιονοδρομικό κέντρο: Στον ορεινό όγκο του ελατοσκέπαστου Μαινάλου και σε υψόμετρο 1981 μέτρων βρίσκεται η κορυφή της Οστρακίνας όπου λειτουργεί ένα σύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο. Οι επισκέπτες του μπορούν να χαρούν τη φύση με την ξεχωριστή ομορφιά της και την πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Οστρακίνας διαθέτει εξαιρετική χιονοδρομική πίστα, σύγχρονο χιονοδρομικό καταφύγιο, ξενώνα, εντευκτήριο και τρεις χιονοδρομικούς αναβατήρες. Για τους λάτρεις του αθλήματος , τους σκιέρ, υπάρχουν τέσσερις πίστες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν.                              

Το Μαίναλο: Μαίναλο και Αρκαδία είναι δυο έννοιες άρρηκτα δεμένες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Στο πέρασμα των αιώνων ουδέποτε η Αρκαδία εγκατέλειψε το Μαίναλο ή επέτρεψε σε κάποιον από τους γείτονές της να το διεκδικήσουν.
Σήμερα διαβαίνοντας το βουνό του Πάνα, δεν μπορεί κανείς να ξεχωρίσει περισσότερο κάποια από τις ομορφιές του. Ολόκληρο το Μαίναλο είναι ένα ανοικτό βιβλίο, που περιλαμβάνει στις σελίδες του ιστορία και ομορφιά.                                                

Τεχν. Λίμνη Λάδωνα: Η τεχνητή λίμνη του Λάδωνα, σχήματος φιδιού, βρίσκεται ανάμεσα στα Λαγκαδινά βουνά και στο Αφροδίσιο όρος. Δημιουργήθηκε το έτος 1955 με την κατασκευή του φράγματος από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Η Λίμνη, όταν βρίσκεται στη μέγιστη στάθμη λειτουργίας της (420 μέτρα υψόμετρο), έχει μήκος 15 χμ., μέγιστο πλάτος 1500 μ. ελάχιστο πλάτος 75 μ. και η χωρητικότητά της τότε είναι 49.000.000 μ3. Η ελάχιστη στάθμη λειτουργίας της είναι 400 μέτρα. Τροφοδοτείται με τα νερά του ποταμού Λάδωνα, ο οποίος έχει τις πηγές του κοντά στη Λυκούρια και στο δρόμο του συναντά τους παραποτάμους Τράγο (Παναγίτσα) και Αροάνειο (Πλανητέρο).

Φαράγγι Λούσιου: Ο Λούσιος είναι ένα ποτάμι, μικρό, μήκους είκοσι τριών (23) χιλιομέτρων που πηγάζει από το οροπέδιο της Καρκαλούς και εκβάλλει στην περιοχή της Καρύταινας. Σύμφωνα με την παράδοση, σ΄ αυτόν «λούστηκε» ο Δίας από τις νύμφες, όταν γεννήθηκε. Μετά την περιοχή της Αρχαίας Γόρτυνος ονομάζεται Γορτύνιος, παίρνοντας το όνομά του από αυτήν. Τα νερά του διατηρούν την ίδια θερμοκρασία χειμώνα καλοκαίρι. Στο Λούσιο διοργανώνονται και πραγματοποιούνται, μετά την περιοχή της Αρχαίας Γόρτυνος κοντά στο γεφύρι του Ατσιχώλου, διάφορα σπορ όπως rafting, kayak, trekking canyoning, κλπ.                                                                                                                                                                                                                                             
Υδροβιότοπος Μουστού: Ο υγροβιότοπος έχει πολύ μεγάλη περιβαλλοντική σημασία. Τόσο η χλωρίδα (βούρλα, καλάμια, ψαθιά κλπ) όσο και η πανίδα (ψάρια, χέλια, υδρόβια πουλιά κλπ) είναι πλούσια στην περιοχή. Πέρα από τους μόνιμους κατοίκους της λίμνης, κάθε χρόνο ξεχειμωνιάζουν πλήθος υδρόβιων πουλιών (κύκνοι, ερωδιοί, αγριόπαπιες κλπ) απολαμβάνοντας τις άριστες κλιματολογικές συνθήκες αλλά και τη φιλοξενία των κατοίκων – επισκεπτών της περιοχής.

Λίμνη Τάκα: Μια βόλτα στην Τάκα έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Τα νερά της το χειμώνα αλλά και ως το τέλος της άνοιξης φτάνουν μέχρι το χωριό Βουνό, που γίνεται … παραλιακό και ο παφλασμός του κύματος θυμίζει θάλασσα. Ο δρόμος προς τον Κάνδαλο ενθουσιάζει τον επισκέπτη αφού περνά μέσα από τη Λίμνη.                                                                                                                           
Σπήλαιο Κάψια: Ένας θησαυρός βγήκε στο φως. Το σπήλαιο του Κάψια. Βρίσκεται 15 χιλιόμετρα από την Τρίπολη και 1,5 χμ βόρεια του χωριού Κάψια Μαντινείας. Ο πλούσιος εσωτερικός φυσικός διάκοσμος από πολύχρωμους σταλαγμίτες και σταλακτίτες εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη. Είχε δηλώσει την παρουσία του από το 1887 όταν πρώτος το είχε επισκεφτεί ο Γάλλος αρχαιολόγος Γουσταύος Φουζέρ που έκανε ανασκαφές στην Αρχαία Μαντινεία. Στο σπήλαιο βρέθηκαν ανθρώπινα οστά και πήλινα αντικείμενα.
Οι ειδικοί το κατατάσσουν μεταξύ των δέκα πιο αξιόλογων σπηλαίων της Ελλάδας. Το σπήλαιο άνοιξε για το κοινό στις 19-12-2010. Αξίζει να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από ολόκληρο τον κόσμο.
Περισσότερα στην επίσημη ιστοσελίδα του σπηλαίου: http://www.spilaiokapsia.gr

Η κληρονομιά της Αρκαδίας είναι οι άπειρες φυσικές ομορφιές της, ο συνδυασμός χρωμάτων και εικόνων, οι αντιθέσεις του τοπίου στο διάβα του επισκέπτη. Από τη γυμνή κορυφή του Μαινάλου, στο καταπράσινο ελατοδάσος περνώντας από το Λιμποβίσι, το λιμέρι των σταυραετών, του ελευθερωτή του γένους του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ύστερα στην καλλιεργημένη γη κι από εκεί στην καταγάλανη θάλασσα.   

Τυρός, παραλιακή Κυνουρία
Άστρος, παραλιακή Κυνουρία
Λίμνη Τάκα

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Αρκαδία: Ο βουνίσιος παράδεισος με τα ειδυλιακά τοπία

Σχολιάστε