Κοπεγχάγη: Σαν παραμύθι του Άντερσεν

Ακολουθήστε τα βήματα του Hans Christian Andersen, του φημισμένου Δανού λογοτέχνη που αφιέρωσε τη ζωή του στο παραμύθι κι ο δρόμος θα σε βγάλει…στην Κοπεγχάγη, την πρωτεύουσα της Δανίας. Μια πόλη στην οποία όλα μοιάζουν μαγικά, κι όμως πέρα για πέρα αληθινά. Τώρα έχετε 30 κίνητρα για να το διαπιστώσετε και μόνοι σας. Η Κοπεγχάγη είναι η μεγαλύτερη πόλη και η πρωτεύουσα του κράτους της Δανίας. Είναι χτισμένη στα νησιά Ζηλανδία και Αμάγκερ και ιστορικά, η πρώτη γραπτή αναφορά που σχετίζεται με την πόλη τοποθετείται στον 11ο αιώνα. Κατά τη διάρκεια του 15ου αιώνα η Κοπεγχάγη γίνεται πρωτεύουσα της Δανίας και δύο αιώνες αργότερα υπό την βασιλεία του Κρίστιαν του 6ου σε ένα από τα σημαντικότερα περιφερειακά κέντρα της περιοχής. Βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από το Μάλμο της Σουηδίας, γεγονός το οποίο συντελεί στη δημιουργία μιας ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής η οποία σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων φιλοξενεί περίπου 2,7 εκατομμύρια κατοίκους. Η Κοπεγχάγη θεωρείται η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της βόρειας Ευρώπης και είναι η πιο τουριστική πόλη μεταξύ όλων των αντίστοιχων Σκανδιναβικών, προσελκύοντας κάθε χρόνο περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια επισκέπτες. Αποτελεί σημαντικό πολιτιστικό κέντρο αλλά τόπο ανάπτυξης της επιστήμης,των τεχνολογιών και της πληροφορίας, παράλληλα στρατηγική θέση του λιμανιού της βοηθά την ανάπτυξη του εμπορίου και των θαλάσσιων μεταφορών. Είναι μία από τις πιο φιλικές προς το περιβάλλον πόλεις με το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων της να χρησιμοποιεί το ποδήλατο για τις καθημερινές του μετακινήσεις και την κυκλοφοριακή συμφόρηση να είναι σπάνια ακόμα και στο κέντρο της πόλης. Αυτά είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που την έχουν αναγάγει σε μία από τις πόλεις με την καλύτερη ποιότητα ζωής στον πλανήτη. Όταν την επισκεφτείτε δεν πρόκειται να συναντήσετε κανένα πρόβλημα αναφορικά με τις μετακινήσεις σας. Το αεροδρόμιο της πόλης είναι το μεγαλύτερο της Σκανδιναβίας και απέχει μόλις 14 λεπτά από το κέντρο της πόλης. Ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και το μετρό είναι τα προτεινόμενα μέσα μαζικής μεταφοράς, χωρίς να παραλείπεται η χρησιμότητα του πυκνού δικτύου ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών καθώς και σημαντική θέση του ποδηλάτου που από πολλούς χαρακτηρίζεται το «εθνικό» μεταφοράς. Οι καιρικές συνθήκες στην Κοπεγχάγη χαρακτηρίζονται ήπιες κατά τη διάρκεια και των τεσσάρων εποχών του χρόνου. Στους καλοκαιρινούς μήνες η μέση θερμοκρασία κυμαίνεται στους 20 βαθμούς κελσίου και τον χειμώνα λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το μηδέν. Τέλος παρότι τα σύννεφα είναι συχνό φαινόμενο, η συχνότητα των βροχοπτώσεων είναι μέτρια.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ:

Nationalmuseet (Eθνικό Mουσείο): Με ευρήματα που χρονολογούνται στην εποχή των παγετώνων. Η είσοδος είναι δωρεάν.

Rosenborg Slot: Παλάτι της Kοπεγχάγης, αναγεννησιακό, κάθε αίθουσα είναι αφιερωμένη και σε ένα μονάρχη της χώρας. Μπορείτε να παρακολουθήσετε κα την αλλαγή φρουράς που γίνεται στις 12:00.


Η μικρή γοργόνα: Βρίσκεται  στην άκρη του λιμανιού, και είναι έργο του Edvard Eriksen από το 1913. Αναφέρεται σε ηρωίδα παραμυθιού του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.»Η μικρή Γοργόνα» είναι απλά ένα άγαλμα γοργόνας φυσικού μεγέθους. Είναι φτιαγμένη από μπρούτζο που με το χρόνο έχει πάρει ένα πρασινωπό χρώμα και βρίσκεται τοποθετημένη πάνω σε ένα βράχο περίπου 30 εκατοστά από την ακτή Langelinie, κοντά στο λιμάνι για τα κρουαζιερόπλοια. Οι περισσότεροι κάτοικοι της Κοπεγχάγης (εκτός από αυτούς που δουλεύουν στην τουριστική βιομηχανία) θα παραδεχτούν μάλλον δύσκολα ότι η «Μικρή Γοργόνα» είναι σύμβολο της πόλης. Και αυτό γιατί… είναι ακριβώς «μικρή».

Kastellet: Παλιό φρούριο, κοντά στη μικρή γοργόνα, το οποίο σήμερα έχει μετατραπεί σε πάρκο αναψυχής.                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Τίβολι: Ο παραδοσιακός κήπος διασκέδασης στο κέντρο. Μπορείτε να χαλαρώσετε ακούγωντας τζαζ μουσική απο τις μπάντες της περιοχής αλλά και να απολαύσετε την συναρπαστική θέα της πόλης απο τον τροχό. Μπορείτε επίσης να δείτε το παλίοτερο roller coaster του κόσμου!

Strøget: Το σύνολο των πεζοδρόμων στην καρδιά της Κοπεγχάγης που προσελκύει πλήθος τουριστών.

Christiansborg: Το παλάτι που σήμερα φιλοξενεί το κοινοβούλιο της Δανίας.

Storebaeltsbroen: Εγκαινιάστηκε το 2000 και πρόκειται για μία γέφυρα που ενώνει την Kοπεγχάγη με τη Nότια Σουηδία.

Amalienborg:  Τα χειμερινά ανάκτορα, τόπος κατοικίας της βασιλικής οικογένειας.

Marmorkirken: Η μαρμάρινη εκκλησία βρίσκεται κοντά στα ανάκτορα Αmalienborg. Ο τρούλος της εκκλησίας αποτελεί τον μεγαλύτερο στη Βόρεια Ευρώπη και είναι εμπνευσμένος από τον τρούλο του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.

Nyhavn:  Το παλιό και γραφικό κανάλι της πόλης αποτελεί ένα από τα κυριότερα αξιοθέατά της. Σε κάποιο από τα σπίτια αυτού του καναλιού πέρασε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του ο παραμυθάς Hans Christian Andersen. Για να << εξερευνήσετε>> το παραθαλάσσιο τμήμα της πόλης, μπορείτε να νοικιάσετε ένα καραβάκι απο το λιμάνι και να κάνετε το γύρο της περιοχής

Όπερα: Το μοντέρνο κτίριο της όπερας βρίσκεται στο λιμάνι της Κοπεγχάγης και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2005.     << Κέρδισε>> το παρατσούκλι <<τοστιέρα>>, χάρη στο σχήμα της πρόσοψης του, που είναι απο γυαλί και ατσάλι.

Μαρμάρινη εκκλησία Frederiks Kirke: Η εκκλησία έχει το μεγαλύτερο τρούλο της Σκανδιναβίας ο οποίος έχει άνοιγμα 31 μέτρων και στηρίζεται σε 12 τεράστιες κολώνες, αυτά τα χαρακτηριστικά μάλλον το κατατάσσουν πολύ ψηλά στη λίστα των πιο φωτογραφημένων μνημείων της πόλης.

Μαρμάρινη Εκκλησία Frederiks kirken

Carlsberg: Το εργοστάσιο παραγωγής της γνωστής μπύρας, στο οποίο πραγματοποιούνται ξεναγήσεις.

Statens Museum for Kunst (Εθνικό μουσείο τέχνης): Πρόκειται για την εθνική πινακοθήκη της Δανίας. Εκεί βρίσκονται πολυάριθμες συλλογές, τόσο από τη Δανία, όσο και από την υπόλοιπη Ευρώπη. Τις Τετάρτες η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ny Carlsberg Glyptotek: Μουσείο τέχνης με ελληνορωμαϊκές και αιγυπτιακές συλλογές γλυπτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο το Nationalmuseet, όσο και το Statens Museum for Kunst, διαθέτουν αίθουσες ειδικά αφιερωμένες στα παιδιά.

Christiania: Η περιοχή που είναι γεμάτη…τέχνη. όπου κι αν γυρίσετε το βλέμμα σας θα δείτε κάποιο graffiti, μια μπάντα, ακόμη και θεατρική παράσταση στο δρόμο. Είναι επίσης φημισμένη για τον <<αναρχικό>> χαρακτήρα της.

Viking Ship Museum: Παρόλο που απέχει 30χλμ απο το κέντρο της πρωτεύουσας, αξίζει να κάνετε μια στάση. Πρόκειται για ένα μουσείο που παρουσιάζει τη ναυτιλιακή κουλτουρα και δραστηριότητα των Βίκινγκς, χωρισμένο σε τέσσερις θεματικές, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί και ως ερευνητικό κέντρο.

Frederiksstaden: Κτίρια σε στυλ ροκοκό και μεγάλοι, φαρδιοί και ίσιοι δρόμοι. Επίσης σε μικρη απόσταση απο την συγκεκριμένη συνοικία βρίσκεται το Nyboder η παλιά ναυτική συνοικία που θα σας εντυπωσιάσει.

Το μουσείο της βιομηχανικής τέχνης: Είναι ένα μουσείο αφιερωμένο στην παραγωγή επίπλων σε διάφορες χώρες και εποχές.   Η έκθεση καλύπτει τόσο την γιαπωνέζικη και κινέζικη παράδοση όσο και την ευρωπαϊκή τέχνη από το μπαρόκ μέχρι σήμερα. Στο μουσείο μπορείτε να δείτε έπιπλα από διάφορες εποχές, κυρίως καρέκλες, ντουλάπες και διάφορα άλλα εξαρτήματα της καθημερινής ζωής.

Ο Βοτανικός Κήπος (Botanisk Have): Ο κήπος αποτελεί μέρος του τμήματος Βοτανικής του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, και περιέχει διάφορα φυτά από όλο τον κόσμο. Αυτά που αντέχουν το δανέζικο κλίμα είναι φυτευμένα στους εξωτερικούς χώρους, ενώ τα τροπικά φυτά, οι κάκτοι και παρόμοια βρίσκονται σε ειδικά θερμοκήπια, τα περισσότερα από τα οποία είναι ανοιχτά για το κοινό κάποιες ώρες τις ημέρας. Λόγω της εκπαιδευτικής ιδιότητας του πάρκου, πολλές από τις δραστηριότητες που επιτρέπονται στα διάφορα πάρκα της Κοπεγχάγης, όπως το πικνίκ, το περπάτημα και τα παιχνίδια στο γκαζόν, δεν επιτρέπονται εδώ. (http://botanik.snm.ku.dk/english/)

Ο Κυκλικός Πύργος («Rundetårn»): Ο πύργος αξίζει επισκέψεως καθώς για μια μικρή τιμή εισόδου θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε μια καταπληκτική θέα του κέντρου της Κοπεγχάγης από ψηλά. Για να ανεβείτε στην κορυφή του πύργου δεν θα πρέπει να σκαρφαλώσετε έναν σχετικά μεγάλο αριθμό σκαλοπατιών, όπως στους περισσότερους πύργους. Αντί για τα παραδοσιακά σκαλοπάτια οι επισκέπτες πρέπει να περπατήσουν ένα κυκλικό ανηφορικό δρόμο, ο οποίος χτίστηκε αρχικά ώστε να είναι δυνατόν να οδηγήσει κανείς μια (μικρή) άμαξα μέχρι σχεδόν την κορυφή.

Το δημαρχείο της Κοπεγχάγης

Καιρός: H Δανία έχει γενικά ήπιο κλίμα, με κάποιες διακυμάνσεις στην κατεύθυνση των ανέμων και στην θερμοκρασία. Τον ψυχρότερο μήνα του έτους, τον Φεβρουάριο, οι θερμοκρασίες κυμαίνονται στους 0° C, και τον Ιούλιο, που είναι ο θερμότερος μήνας του έτους, η μέση θερμοκρασία είναι 17° C. Βροχές είναι πιθανές όλες τις εποχές.

Μην ξεχάσετε: Η Δανία είναι εντός της Συνθήκης Σέγκεν και δεν είναι απαραίτητο το διαβατήριο παρά μόνο η ταυτότητά μας.

Συμβουλές υγείας: Η Δανία δεν χρίζει ιδιαίτερης πρόληψης (π.χ. εμβόλια), ωστόσο προβλέψτε να φέρετε μαζί σας ρουχισμό ανάλογο της εποχής του χρόνου!

Royal Danish Theatre

 Αγορές: Αν θέλετε να ψωνίσετε, υπάρχουν πολλά μαγαζιά που μπορείτε να επισκεπτείτε. Όπως οι περισσότερες πόλεις έτσι και η Κοπεγχάγη διαθέτει πολλά μαγαζιά διαφόρων μεγεθών και περιεχομένου, τα οποία προσπαθούν να σας δελεάσουν με διάφορες προσφορές. Το νεότερο και μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο είναι το Field’s, το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στη Σκανδιναβία. Το Field’s βρίσκεται δίπλα στο σταθμό του μετρό Ørestad και έτσι είναι εύκολο να πάτε εκεί (τουλάχιστον όταν το μετρό δουλεύει…). Εκτός από τη συνηθισμένη πληθώρα μαγαζιών ρούχων και ηλεκτρικών συσκευών, στο Field’s θα βρείτε επίσης το πρώτο υποκατάστημα του βρεττανικού Debenham’s. Επίσης, για πρώτη φορά δε χρειάζεται κανείς αυτοκίνητο για να επισκεπτεί το δανέζικο σουπερμάρκετ Bilka. Ο τελευταίος όροφος έχει ένα μεγάλο αριθμό εστιατορίων και γυμναστήριο. Στα προάστια της Κοπεγχάγης μπορεί κανείς να βρει αρκετά μικρά και μεγάλα εμπορικά κέντρα. Θα αναφέρουμε μόνο το μικρό αλλά σχετικά κεντρικό εμπορικό κέντρο του Frederiksberg και το μεγάλο αλλά μακρινό (και παλαιό) City 2 στον πιο δυτικό τερματικό σταθμό του τρένου στο Høje Taastrup. Αν θέλετε να αγοράσετε κάτι ποιοτικό θα σας προτείναμε να δοκιμάσετε να αγοράσετε δανέζικα γυάλινα αντικείμετα από την Royal Copenhagen ή ακόμα κοσμήματα από κεχριμπάρι. Αν δεν προλάβετε να κάνετε τις αγορές σας στην πόλη, το αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης προσφέρει μια καλή συλλογή δώρων τελευταίας στιγμής.

Οικονομικές συναλλαγές: Δανική Κορώνα DKK . Υποδιαίρεση της κορώνας είναι το όρε (øre) και μία κορώνα έχει 100 όρε. Υπάρχουν μόνο νομίσματα των 25 και 50 όρε και οι τιμές στρογγυλοποιούνται πάντα προς την κοντινότερη υποδιαίρεση. Άλλα κέρματα είναι 1 κορώνα, 2, 5 10 και 20 κορώνες. Τα χαρτονομίσματα αρχίζουν με τις 50 κορώνες και υπάρχουν επίσης χαρτονομίσματα των 100, 200, 500 και 1000 κορώνων. Ένα ευρώ αντιστοιχεί σε περίπου 7.5 κορώνες.

Το Πλανητάριο της Κοπεγχάγης

Ελληνική Πρεσβεία Κοπεγχάγης:                                                                                                                                                                                       Grækenlands Ambassade, Konsulatet (προξενικό γραφείο)
Bornholmsgade 3, 3. sal
1266 København K


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s