Μεσσηνία: all time classic

Η Μεσσηνία αποτελεί έναν από τους ομορφότερους Νομούς της Ελλάδας. Με αμέτρητα χιλιόμετρα παράκτιας γραμμής και με επιβλητικά βουνά να συνθέτουν το τοπίο της, είναι σίγουρο ότι σας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις, αρκεί να έχετε τη διάθεση και το χρόνο να την εξερευνήσετε.
Η Μεσσηνία προσφέρει μία τεράστια ποικιλία προορισμών, ικανοποιώντας όλα τα είδη τουρισμού: παραθεριστικό, αθλητικό, αγροτικό, ορεινό, εκκλησιαστικό και άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού.
Σε αυτή την ενότητα, παρουσιάζουμε τους πιθανούς προορισμούς της Μεσσηνίας, βάση της γεωγραφικής τους θέσης. Ένας λογικός τρόπος να προσεγγίσει κανείς τη Μεσσηνία ταξιδιωτικά, είναι σύμφωνα με τον παλιό διαχωρισμό τους σε επαρχίες, ως εξής:
1. Καλαμάτα – Μάνη – Ταϋγετος – Η περιοχή που περιλαμβάνει την Καλαμάτα, πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, και όλη την περιοχή ανατολικά και Βόρεια της Καλαμάτας.
2. Άνω Μεσσηνία – Η περιοχή της Βορειοδυτικής Μεσσηνίας, η οποία αποτελείται από χωριά, χωρίς κάποια πόλη.
3. Τριφυλλία – Η Περιοχή που περιλαμβάνει την Κυπαρισσία, τους Γαργαλιάνους και τα Φιλιατρά
4. Πυλία – Η Νότια περιοχή της Μεσσηνίας που αποτελεί και το πρώτο «πόδι» της Πελοποννήσου, που περιλαμβάνει την Μεθώνη, την Κορώνη και την Πύλο.

Καλαμάτα: Η Καλαμάτα, μια πόλη 57.620 κατοίκων, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Πελοποννήσου μετά την Πάτρα. Είναι σημαντικό αστικό, οικονομικό και εμπορικό κέντρο της περιοχής, καθώς και διοικητικό κέντρο του νομού Μεσσηνίας. Έχει έντονη νυχτερινή ζωή χειμώνα και καλοκαίρι, το χειμώνα σε διάφορα κουτούκια και bars στο ιστορικό κέντρο, ενώ το καλοκαίρι σε clubs και beach bars δίπλα στη θάλασσα. Στην Καλαμάτα εδρεύει ΤΕΙ και σχολές του πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η πόλη διαθέτει πλήρεις και σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, όπου μπορεί καθένας να αθληθεί. Τέλος διαθέτει νέο, σύγχρονο νοσοκομείο. Η πόλη είναι κτισμένη στους πρόποδες του όρους Καλάθι (παρυφή του Ταϋγέτου), στην καρδιά του Μεσσηνιακού κόλπου. Απέχει 242 χιλιόμετρα από την Αθήνα, 215 από την Πάτρα και 715 από τη Θεσσαλονίκη. Έχει εύκρατο μεσογειακό κλίμα με ζεστό χειμώνα και ήπια καλοκαίρια.

Μάνη: Γεωγραφικά η κυρίως Μάνη ή «Μέσα Μάνη», όπως ονομάζεται τοπικά, ορίζεται από τον αυχένα του Ταΰγετου Σαγιά και καταλήγει στο Ακρωτήριο Ταίναρο. Η Μέσα Μάνη διακρίνεται με βάση την κατά μήκος κορυφογραμμή στην Ανατολική Μάνη ή Προσήλια Μάνη, που βλέπει προς το Λακωνικό Κόλπο και στη Δυτική Μάνη ή απόσκερη ή αποσκερή Μάνη, που βλέπει στο Μεσσηνιακό Κόλπο. Υπάρχουν πολλές εκδοχές για την προέλευση της ονομασίας Μάνη. Η κυριότερη είναι εκείνη που παραπέμπει στο κτίσιμο του περίφημου κάστρου της Μαΐνης, στις αρχές του 10ου αι. Το τοπωνύμιο Μαΐνη αναφέρεται για πρώτη φορά στα 876. Στη συνέχεια η ονομασία «Μαΐνη» από αναφορά σε μια πολύ μικρή περιοχή έφτασε να αναφέρεται στην ευρύτερη περιοχή που από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας είναι γνωστή ως Μάνη. Η εκδοχή αυτή υποστηρίζεται και από την ονομασία brazzo di Maina (βραχίονας – μπράτσο της Μάνης) που είχαν καθιερώσει οι παραπλέοντες Βενετοί ναυτικοί σε χάρτες και άλλα έγγραφα της εποχής.

Λιμένι, το παραδοσιακό: Το Λιμένι είναι παραθαλάσσιο χωριό της Μάνης από τους ωραιότερους και πιο παραδοσιακούς οικισμούς, κατέχοντας μία από τις υψηλότερες θέσεις στις προτιμήσεις των επισκεπτών της περιοχής. Συνδυάζει αρμονικά την θάλασσα που είναι δίπλα του και το ξεχωριστό τοπίο. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Αρεόπολη, της οποίας αποτελεί και το επίνειο, με σπίτια «πάνω» στη θάλασσα, ιδιαίτερα γραφικό, στο βάθος του μικρού όρμου. Διαθέτει καλά καταλύματα που θα καλύψουν τις απαιτήσεις σας για μια ευχάριστη διαμονή.

Κυπαρισσία: Είναι χτισμένη σε αμφιθεατρική θέση – απλώνεται από τους πρόποδες του όρους Αιγάλεω, επίσης γνωστό με το όνομα «Ψυχρό», έως τα νερά του Ιονίου. Είναι πρωτεύουσα της επαρχίας Τριφυλίας και έδρα του ομώνυμου Δήμου. Ο Δήμος έχει 8.648 κατοίκους εκ των οποίων οι 5.708 κατοικούν στην Κυπαρισσία. Τ’ όνομά της, η Κυπαρισσία τ’ οφείλει κατ’ άλλους μεν στα πολλά κυπαρίσσια, που σαν δάση την γυρώζωναν στη χαραυγή της ιστορίας της, κατ’ άλλους δε στον Κυπάρισσο. Αυτός ήταν γιος του Μινύα. Ο μύθος πάντα, θέλει τον Κυπάρισσο, καλό κυνηγό και φίλο του θεού της μουσικής και του φωτός, του Απόλλωνος. Κάποτε στο κυνήγι του, σκότωσε ένα ελάφι. Και από τότε, μελαγχόλησε. Πριν να πεθάνει, τον λυπήθηκαν οι θεοί και άκουσαν τις παρακλήσεις του. Τον έκαναν κυπαρίσσι. Και πολλά ήταν τα κυπαρίσσια την εποχή εκείνη στην Κυπαρισσία, στην πόλη δηλαδή που λατρευόταν ο θεός – φίλος του Κυπάρισσου, ο Απόλλων. Είναι αγροτικό και εμπορικό κέντρο. Η πόλη είναι χωρισμένη στην παλαιά Άνω Πόλη – η οποία έχει κηρυχθεί παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός – και στη Νέα (ή Κάτω) Πόλη, μία πρόσφατα χτισμένη περιοχή που φθάνει μέχρι την ακτή

Φιλιατρά: Τα Φιλιατρά είναι η τρίτη σε πληθυσμό πόλη της Μεσσηνίας, μετά την πρωτεύουσα του νομού την Καλαμάτα και την Μεσσήνη. Στην τελευταία απογραφή πληθυσμού που έγινε το 2001 είχαν 9.334 κατοίκους. Βρίσκεται στη νότια και δυτική πλευρά του νομού, ανάμεσα στις δυο κωμοπόλεις Κυπαρισσία και Γαργαλιάνους. Το όνομα της πόλης προέρχεται κατά πολλούς από τα πολλά πηγάδια που υπήρχαν στην περιοχή πριν από αρκετά χρόνια (φιλιατρό σημαίνει το χείλος του πηγαδιού). Τα Φιλιατρά είναι η συνέχεια της αρχαίας πόλης με την ονομασία Εράνα.

Καρδαμύλη:  Η Καρδαμύλη είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό που απέχει 35χλμ. από την Καλαμάτα και ανήκει στην μικρή πολιτεία της Μάνης. Το χωριό διατηρεί, μέχρι σήμερα, το αρχαίο του όνομα και μάλιστα ο Όμηρος το συμπεριλαμβάνει στις επτά πόλεις που πρόσφερε ο Αγαμέμνονας στον Αχιλλέα για να επιστρέψει στη μάχη κατά την πολιορκία της Τροίας. Η Καρδαμύλη είναι σήμερα μία τουριστική λουτρόπολη, με πολλά αξιοθέατα, πού την εκτιμούν Έλληνες και ξένοι. Έχει μία πλήρη για τον πληθυσμό της οργάνωση: ειρηνοδικείο, ταχυδρομείο, δημοτικό, γυμνάσιο, και ολοένα αναπτύσσεται για να δεχτεί περισσότερους ξένους.

Πύλος: Η Πύλος (ή Νεόκαστρο) είναι μικρή πόλη του Νομού Μεσσηνίας, με 2.104 κατοίκους (απογραφή 2001), έδρα του ομώνυμου Δήμου, αλλά και ένα μεγάλο φυσικό λιμάνι στη Νοτιοδυτική άκρη της Πελοποννήσου. Η Πύλος, αναφέρεται από τον Όμηρο ως το Βασίλειο του Νέστορα που, σύμφωνα με την παράδοση, ιδρύθηκε απ’ τον μυθικό Πύλο και αρχικά ονομαζόταν Κορυφάσιο.Όμορφη πολιτεία, με έντονο νησιώτικο χρώμα -διώροφα ασπρισμένα σπίτια με αυλές και λουλούδια- μεγάλη ιστορία και ιδιόρρυθμο αρχιτεκτονικό σχέδιο. Χαρακτηριστικές οι καμάρες των κτιρίων της και η πλατεία με τα κανόνια και τον πανύψηλο σκιερό πλάτανο.

Κορώνη: Η Κορώνη είναι παραλιακή πόλη του Νομού Μεσσηνίας. Απέχει 52 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από την Καλαμάτα και έχει 1.668 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Είναι φημισμένη για το Βενετσιάνικο κάστρο που δεσπόζει πάνω από την πόλη. Η φύση κι ο χρόνος έφτιαξαν μια πανώρια ζωγραφιά, σαν να θελαν να τιμήσουν αιώνες ιστορίας, και το κάθε τι αυτής της ζωγραφιάς, παίρνει σώμα ψυχή, πνεύμα και πρόσωπο. Σαν ν’ αναπαύεται τώρα η παλιά αρχόντισσα σφηνωμένη πάνω στις πλαγιές του Κάστρου της, ρεμβάζει γαλαζοπράσινες και ασημένιες χαρές.

Μεθώνη: Όμορφη παραθαλάσσια κωμόπολη, η Mεθώνη με το επιβλητικό κάστρο της διατηρεί τη ρομαντική ατμόσφαιρά της. H Mεθώνη έχει 1.169 κατοίκους. Η πόλη σήμερα είναι πλούσια σε αρχαία μνημεία, καθώς και βυζαντινά, βενετσιάνικα και τούρκικα: εκκλησίες, τζαμιά, οχυρώσεις.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ:

Αρχαία Μεσσήνη: Η Αρχαία Μεσσήνη είναι μια από τις σημαντικές σε μέγεθος, μορφή και διατήρηση πόλεις της αρχαιότητας, που έχει ακόμη πολλά να προσφέρει. Δεν διαθέτει μόνον ιερά και δημόσια οικοδομήματα, αλλά και οχυρώσεις επιβλητικές και κατοικίες και ταφικά μνημεία. Διαθέτει, εκτός των άλλων, το σπάνιο προνόμιο να μην έχει καταστραφεί ή καλυφθεί από νεότερους οικισμούς και να βρίσκεται σε ένα κατ´ εξοχήν μεσογειακό αλώβητο φυσικό περιβάλλον. Κατηφορίζοντας από το χωριό Μαυρομάτι, συναντούμε το Μουσείο. Περνώντας μέσα από αμπέλια και ελαιώνες, βλέπουμε δεξιά το χώρο του θεάτρου της αρχαίας Μεσσήνης με τους επιβλητικούς αναλημματικούς τοίχους και, αριστερά, την Κρήνη Αρσινόη. Συνεχίζοντας σε ένα στενό μονοπάτι, αντικρίζουμε αριστερά την Αγορά και, αμέσως μετά, τον ιερό χώρο του Ασκληπιείου.

Νέδα: Η Νέδα είναι ποτάμι της Πελοποννήσου που βρίσκεται στα σύνορα των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας. Πηγάζει από το όρος Λύκαιο, ρέει προς τα δυτικά και εκβάλλει στο Ιόνιο πέλαγος, μεταξύ των ακτών της Κυπαρισσίας και της Ζαχάρως. Το μήκος της είναι 32 χιλιόμετρα. Χαρακτηριστικό της είναι πως πρόκειται για το ένα από τα δύο ποτάμια στην Ελλάδα, μαζί με την Έρκυνα, που έχει θηλυκό όνομα. Ο ποταμός σε ένα μεγάλο τμήμα του διασχίζει χαράδρα με πολύ πλούσια βλάστηση. Κατά μήκος της πορείας του δημιουργούνται καταρράκτες. Ο μεγαλύτερος βρίσκεται κοντά στην Φιγαλεία και έχει ύψος περίπου 50 μέτρα. Η Νέδα και τα χωριά της διατηρούν μια σπάνια, εξωτική ομορφιά, δίνοvτας στη λέξη αναψυχn νόημα και ουσία, λαμπερά διαμάντια της Eλλnνικnς φύσης στις καλύτερες στιγμές της.  

Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας: Πρόκειται για ένα μουσείο που προβάλει τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε στην περιοχή από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι και την Βυζαντινή περίοδο, το οποίο είναι αποτέλεσμα πολλών αρχαιολογικών μελετών στο νομό. Στο Μουσείο υπάρχουν εκθέματα από την Πρωτοελλαδική, την Προϊστορική περίοδο, τα Κλασσικά χρόνια, τη Ρωμαιοκρατία, τη Βυζαντινή περίοδο, κάτι που δείχνει τη διαχρονικότητα του πολιτισμού σε αυτό το χώρο κάνοντας το Μουσείο σημείο αναφοράς όχι μόνο για την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα.

Κάστρο Τρουπάκη Μούρτζινου: Στου Μούρτζινου το κάστρο, μας υποδέχεται η μισογκρεμισμένη τοξωτή πύλη. Στο άνοιγμά της ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα, με δανεικό από αρχαία κτίσματα υλικό, με θαυμάσιες γλυπτές παραστάσεις στα πλαίσια των παραθυριών, με δικέφαλο αετό και ένα κομψό τετραώροφο καμπαναριό κορυφωτό («ξυμητό», όπως το καλούν στη Μάνη). Στο κάστρο του Μούρτζινου, θα βρείτε τα εξής αξιοθέατα: Ο Ναός του Αγίου Σπυρίδωνα (1685-1715), Η πύλη του εσωτερικού οχυρωματικού περιβόλου, Πυργόσπιτο (ο οντάς), Πύργος, Σιδηρουργείο, Στέρνα, Λαχανόκηπος, Ελαιοτριβείο.

Πολυλίμνιο: Στο δήμο Βουφράδος, 32 χλμ. από την Καλαμάτα, βρίσκεται το φαράγγι του Πολυλιμνίου με τις λίμνες και τους καταρράκτες του. Περπατώντας ένα μικρό διαμορφωμένο μονοπάτι για 5 λεπτά και περνώντας μέσα από πυκνή βλάστηση και με τη βοήθεια γραφικών ξύλινων γεφυριών, θα βρεθείτε σε ένα κρυφό παράδεισο από μικρές λίμνες και καταρράκτες, περικυκλωμένους από ελαιώνες και αμπέλια. 15 λίμνες με διάφορα περίεργα ονόματα όπως Μαυρολίμνα, Κάδη, Καδούλα, του Τυχερού, του Ιταλού, του Πανάγου, της Σταθούλας, καλά κρυμμένες για πολλά χρόνια, μόλις πρόσφατα έγιναν γνωστές στο ευρύ κοινό, και άρχισαν να δέχονται τις επισκέψεις των φίλων της φύσης.

Ταΰγετος: Ο Ταΰγετος ή Πενταδάκτυλος, είναι η υψηλότερη οροσειρά της Πελοποννήσου, εκτεινόμενη μεταξύ των λεκανών Μεγαλόπολης – Ευρώτα και Μεσσηνίας. Η κορυφή του έχει ύψος 2.407 μέτρα και ονομάζεται Αγιολιάς ή Προφήτης Ηλίας. Η οροσειρά του Ταΰγετου έχει μήκος 115 χιλιόμετρα, μέγιστο πλάτος 30 χιλιόμετρα και έκταση 2.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία χλωρίδας και πανίδας, λόγω της μεγάλης του έκτασης, με 25 αποκλειστικά ενδημικά είδη, ενώ αποτελεί πέρασμα για τα μεταναστευτικά πουλιά. Μεγαλόπρεπος και γεμάτος αντιθέσεις, με ορθοπλαγιές, φαράγγια, σπήλαια, πηγές, ποτάμια και αλλού πλούσια βλάστηση και αλλού σκληρό βραχώδες τοπίο, σαγηνεύουν αυτόν που θα αποφασίσει να τον εξερευνήσει.

Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο: Φιλοξενεί αρκετά ενδιαφέροντα αρχαιολογικά εκθέματα, ανάμεσά τους και ένα ψηφιδωτό από την Κορώνη με σκηνές από τη λατρεία του Διονύσου.

Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας: Εκεί θα δείτε αντικείμενα από την Επανάσταση του 1821, αλλά και αντικείμενα και στοιχεία από την αγροτική και παραγωγική ζωή των κατοίκων της Μεσσηνίας τον τελευταίο αιώνα.

Φαράγγι του Βυρού: Αποτελεί ιδανικό τόπο για τους φίλους της πεζοπορίας.  Βρίσκεται στο όρος Ταΰγετος και έχει συνολικό μήκος 19 χιλιόμετρα. Πέρα από τη φυσική του ομορφιά, ξεχωρίζει και λόγω της ιστορικής του σημασίας, καθώς κατά μήκος του διερχόταν η αρχαία Βασιλική Οδός που ένωνε την αρχαία Σπάρτη με το λιμάνι της Καρδαμύλης.  Ξεκινά από τον Άγιο Παντελεήμονα και περνώντας από το Δάσος Βασιλικής κατευθύνεται προς τη θάλασσα. Στην έξοδο του φαραγγιού βρίσκονται τα χωριά Τσέρια και Εξωχώρι. Το ψηλότερο σημείο του φαραγγιού βρίσκεται σε υψόμετρο 1400 μέτρων. Το φαράγγι του Βυρού, περικυκλώνεται από διάφορες σηματοδοτημένες διαδρομές, οι οποίες περνούν όλες από γραφικά χωριά με βυζαντινά εκκλησάκια και υπέροχα πέτρινα κτίσματα.

Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου: Το μουσείο περιλαμβάνει ανασκαφικά ευρήματα από την περιοχή της Πυλίας, τα οποία χρονολογούνται από τους Μεσοελλαδικούς (2000-1600 π.Χ. – Μυκηναϊκή εποχή ή και παλιότερα, στην Αρχαϊκή, την Ελληνιστική) έως τους Ρωμαϊκούς χρόνους. Τα εκθέματα προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Πύλου. Από τα σημαντικότερα εκθέματά του ξεχωρίζουν οι χρυσές ταινίες, ένας σφραγιδόλιθος, δύο περιδέραια ο ταφικός πίθος που βρέθηκαν σε θολωτό τάφο της Κουκουνάρας στα Παλαιοχώρια και βέβαια η επένδυση του κράνους πολεμιστή από δόντια αγριόχοιρου που συναντάται εδώ, αλλά και στο μουσείο του Ναυπλίου και αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό του στρατιώτη-πολεμιστή των Αχαιών. τα τρία γυάλινα αγγεία αλλά και ο μεγάλος αστράγαλος από τον Ελληνιστικό τύμβο της Τραγάνας.

 Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας:  Η συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου Χώρας υπερβαίνει κατά πολύ την τοπική σημασία της, εξ’αιτίας του όγκου και του χαρακτήρα των ευρημάτων που περιλαμβάνει. Η αρχαιολογική συλλογή του Μουσείου αποτελείται από αγγεία και άλλα αντικείμενα που στην πλειονότητα τους χρονολογούνται στην Υστεροελλαδική ή Μυκηναϊκή εποχή (1550-1100 π.Χ. περίπου). Είναι, αναμφίβολα, μία από τις πλουσιότερες και διδακτικότερες συλλογές Μυκηναϊκών ευρημάτων που υπάρχουν στην Ελλάδα και, όσον αφορά στον Πελοποννησιακό χώρο, εξ’ ίσου σημαντική με αυτήν του Μουσείου Ναυπλίου.

Κάστρο Μεθώνης:  Το κάστρο της Μεθώνης καταλαμβάνει ολόκληρη την έκταση του ακρωτηρίου της νοτιοδυτικής ακτής μέχρι το μικρό νησάκι, που επίσης οχυρώθηκε με οκταγωνικό πύργο και βρέχεται και από τις τρεις πλευρές από τη θάλασσα. Η βόρεια πλευρά του, αυτή που βλέπει προς την ξηρά, καταλαμβάνεται από μία ισχυρά οχυρωμένη ακρόπολη. Μια τάφρος βαθιά χωρίζει το κάστρο από την ξηρά και η επικοινωνία αρχικά γινόταν με ξύλινη γέφυρα. Οι Βενετοί επεξέτειναν τις αρχαίες οχυρώσεις και έκαναν διάφορες προσθήκες και επισκευές και στις δύο περιόδους που κατείχαν το κάστρο.

Κάστρο Καλαμάτας: Το κάστρο αποτελεί μία τοποθεσία όπου μπορεί κανείς να απολαύσει την ηρεμία που προσφέρει το πευκόφυτο τοπίο του, και η υπέροχη πανοραμική θέα του ιστορικού κέντρου της Καλαμάτας. Λόγω επικινδυνότητας, η πόρτα που οδηγεί στο κέντρο του κάστρου είναι κλειδωμένη, και ο επισκέπτης μπορεί να κινηθεί μόνο περιμετρικά εντός του κάστρου. Επίσης, στο κάστρο υπάρχει τσιμεντένιο αμφιθέατρο που το καλοκαίρι γίνονται εκπολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Καλαμάτας, με φόντο το φωτισμένο ιστορικό κέντρο. (Πηγή: Παλιά Καλαμάτα, Γιάννη Π. Ταβουλαρέα)

Ναός Αγίων Θεοδώρων Κάμπου: Μέσα στο χωριό του Κάμπου, πάνω στον κεντρικό δρόμο, στέκει ο θαυμάσιος βυζαντινός ναός των Αγίων Θεοδώρων, που διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Στο ναό των Αγίων Θεοδώρων υπάρχει αρχαία επιγραφή του 5ου π.Χ. αιώνα και άλλα μεταγενέστερα λείψανα. Είναι κτίσμα του 12ου μ.Χ. αιώνα και της ίδιας τέχνης και εποχής με το βυζαντινό ναό των Αγίων Αποστόλων Καλαμάτας.

O ναός του Επικούριου Απόλλωνα: Νοτιοδυτικά της Ανδρίτσαινας, σε ένα επιβλητικό και άγριο ορεινό τοπίο, βρίσκεται ο μεγαλοπρεπής ναός του Επικούριου Απόλλωνα, ένας από τους μεγαλύτερους ναούς της Αρχαιότητας. Ο ναός του Απόλλωνος στο ιερό των Βασσών αποτελεί ένα από τα καλύτερα σωζόμενα μνημεία της κλασικής αρχαιότητας. Συγκεκριμένα, είναι ο καλύτερα διατηρημένος ναός μετά το ναό του Ηφαίστου στην Αθήνα. Από όλους τους ναούς της Πελοποννήσου, ύστερα από το ναό της Τεγέας, θα μπορούσε αυτός να πάρει την πρώτη θέση για το κάλλος του μαρμάρου και το αρμονικό σύνολο.

ΑΓΟΡΕΣ

Στη Μεσσηνία αξίζει να ψωνίσετε ελιές, λάδι, κρασί, σύκα, παστέλια, σταφίδες, ούζο, ρακί, μαστίχα, λαλάγκια, λουκάνικα με πορτοκάλι, καθώς επίσης, μεταξωτά από τη μονή Καλογραιών.

ΦΑΓΗΤΟ

Τοπικές νοστιμιές έχει πολλές η Μεσσηνία, όμως ξεχωρίζει η γίδα βραστή και το παστό, ο τηγανητός μπακαλάος με σκορδαλιά και το ψητό γουρουνόπουλο.

Πύλος

Καλώς να’ρθείς ξένε, στον τόπο που η αρχαιότητα και η ιστορία, συμπληρώνονται από τις φυσικές της ομορφιές. Περιηγήσου την, θαύμασε τις ομορφιές της, που δένουν και συνδέουν το λαμπρό παρελθόν της. Αξίζει τον κόπο να περιδιαβείς όλο το Νομό, αξίζει το κόπο να ανεβείς στον Ταΰγετο, αξίζει το κόπο να επισκεφθείς τη Μάνη, τον τόπο των βράχων, της πέτρας, της θάλασσας και των φαραγγιών.Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s